Collectie Gelderland

Over CollectieGelderland

Op CollectieGelderland vindt u in totaal meer dan 650.000 voorwerpen van musea, archieven, bibliotheken, kastelen, historische verenigingen en andere (erfgoed)organisaties uit Gelderland. Zomaar even grasduinen of juist op zoek naar dat ene voorwerp of die bijzondere collectie? Op CollectieGelderland zult u vele topstukken en alledaagse dingen van Gelderse erfgoedorganisaties tegenkomen.

Naast de voorwerpen die daadwerkelijk te bezichtigen zijn, worden ook objecten getoond die zelden of nooit te zien zijn, bijvoorbeeld omdat deze voorwerpen te kwetsbaar zijn om uit het depot te worden gehaald. CollectieGelderland biedt u dus, naast een goed overzicht, ook een mooi kijkje achter de schermen.

CollectieGelderland bestaat al sinds 2001, toen nog onder de naam Internet Gelderse Musea. Lees hier meer over de geschiedenis van CollectieGelderland.

FAQ: Hoe kan ik een vraag stellen of opmerking maken over een specifiek collectiestuk?

Bij elk collectiestuk is aangegeven welke organisatie dit in zijn bezit heeft. Onderaan de pagina kunt u doorklikken naar de organisatiepagina. Dit kunt u ook doen door in het hoofdmenu op 'organisaties' te klikken. Op deze pagina vindt u de contactgegevens van de organisatie en kunt u makkelijk contact opnemen om uw vraag te stellen of uw opmerking door te geven.

FAQ: Wat is het waard?

Helaas kunnen en mogen musea en archieven geen uitspraken doen over de waarde van collectiestukken op CollectieGelderland. De website is bedoeld om mensen ook virtueel te laten genieten van al het moois in Gelderse musea. De musea hebben veel voorwerpen al langere tijd in de collectie en zijn ingesteld op het optimaal bewaren ervan. De actuele handelswaarde van een voorwerp bepalen, behoort niet tot hun taak. Omdat daarnaast ook de conditie van het voorwerp een rol speelt in de waardebepaling, kunt u het beste bij een taxateur of een veilinghuis informeren. Zij zijn de aangewezen partij om de waarde van uw voorwerp te beoordelen. 

FAQ: Ik mis een collectiestuk. Hoe kan dat?

CollectieGelderland is volop in ontwikkeling. De ontwikkelaars en partners zijn samen hard bezig de data te te verbeteren en aan te vullen. Er kunnen dan ook fouten in de metadata zitten en objecten ontbreken. Houd de communicatiekanalen van CollectieGelderland en Erfgoed Gelderland in de gaten voor updates.

FAQ: Wat is 'beeldherkenning'?

De objecten die op CollectieGelderland staan worden door de 'beeldherkenning' gehaald. Dit AI-programma analyseert een afbeelding en koppelt daar automatisch gegenereerde trefwoorden aan. Op basis van deze trefwoorden worden andere objecten aangedragen. Misschien herkent de AI in een afbeelding een boom, zodat andere afbeeldingen met bomen worden getoond. Of misschien valt het blauw uit de afbeelding van een blauwe vaas zo op, dat de AI andere afbeeldingen met veel blauw aandraagt. Zie ook de pagina beeldherkenning.

FAQ: Waarom verandert de achtergrond van de website steeds van kleur?

Op de objectpagina's wordt gebruik gemaakt van automatische kleurherkenning. Elke afbeelding wordt geanalyseerd en op basis van die analyse worden de belangrijkste kleuren uit een afbeelding gefilterd. Een van deze kleuren wordt als achtergrond voor de betreffende objectpagina gebruikt. Zo krijgt elke afbeelding een passende achtergrond en is elk bezoek aan CollectieGelderland anders.

Meer informatie

Voor meer informatie over CollectieGelderland kunt u terecht bij het team informatiebeheer van Erfgoed Gelderland of een mail sturen naar info@collectiegelderland.nl. Meer informatie over beeld- en auteursrechten vindt u in onze disclaimer.

Colofon

Met dank aan alle deelnemende musea, archieven, bibliotheken en historische verenigingen in Gelderland die bijdragen aan deze site.

De website is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Gelderland.

Erfgoed Gelderland, © Erfgoed Gelderland, Arnhem 2024.