Collectie Gelderland

Beeldherkenning

De objecten die op CollectieGelderland staan worden door de 'beeldherkenning' gehaald. Dit AI-programma analyseert een afbeelding en koppelt daar automatisch gegenereerde trefwoorden aan. Op basis van deze trefwoorden worden andere objecten aangedragen. Misschien herkent de AI in een afbeelding een boom, zodat andere afbeeldingen met bomen worden getoond. Of misschien valt het blauw uit de afbeelding van een blauwe vaas zo op, dat de AI andere afbeeldingen met veel blauw aandraagt.

Afbeeldingen worden met dank aan de beeldherkenning op een andere manier beschreven. De automatisch gegenereerde trefwoorden geven vaak een logische, maar soms een verrassende kijk op een object. De trefwoorden worden aan de data van de partners van CollectieGelderland toegevoegd. Op die manier wordt hun data verrijkt.

De bezoeker krijgt met dank aan de beeldherkenning een alternatieve manier aangeboden om objecten op CollectieGelderland te vinden. Er worden verrassende verbanden gelegd dwars door collecties heen. Zodat je niet alleen vindt wat je zoekt, maar ook bij dat onverwachte object terecht komt.