Wim Papiermole moeilijke dilemma’s

Wim Papiermole: moeilijke dilemma’s

Wim Papiermole (Aalten 1922-2014) studeerde medicijnen in Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij weigerde de loyaliteitsverklaring te tekenen, die de Duitsers van studenten eisten, en dook onder op boerderij 'de Koekoek' van de familie Ter Horst in de buurtschap Dale bij Aalten.


Er kwamen vanaf de zomer van 1942 steeds meer onderduikers, omdat de Duitsers een verplichte 'Arbeitseinsatz' instelden: mannen boven de 18 jaar moesten verplicht een half jaar voor de Duitsers werken. In het najaar van 1944 werden bovendien extra mannen opgeroepen om tankgrachten te graven langs de Duitse grens. Omdat niet genoeg mannen uit Aalten zich meldden, werden 12 gijzelaars vastgezet, die mogelijk zouden worden gefusilleerd. Eén van hen was de vader van Wim Papiermole. Wim Papiermole kwam dit op zijn onderduikadres te weten en besloot zich bij de Duitsers te melden. Zo moeilijk kunnen keuzes zijn in een oorlog.


Na een hevige aanval met vliegtuigen door de Engelsen bij Ulft werden er velen van zijn groep ernstig verwond en zelfs enkelen gedood. Een noodhospitaal werd ingericht om de gewonden te verplegen, waar Papiermole met zijn kennis de mensen zo goed en zo kwaad als het ging hielp. Hij zou met onderbrekingen tot het einde van de oorlog graafwerkzaamheden verrichten. Van 1953 tot 1988 was Wim Papiermole huisarts in Bredevoort en Aalten.


Thema's Museum