Maria Magdalena

Blond, lang en mooi: Maria Magdalena

De persoon van Maria Magdalena is altijd in nevelen gehuld geweest. In dit rijkversierde handschrift uit 1475 zijn twee bladen geheel gewijd aan Maria Magdalena en de legende over haar verblijf in de Provence.

Zij was - zo vertelt de legende, samen met haar broer Lazarus en haar zus Martha door de apostel Petrus op een bootje gezet. Dit scheepje is vervolgens op wonderbaarlijke wijze (zonder zeil en roer!) de hele Middellandse Zee overgestoken en gestrand in Zuid Frankrijk, voor de kust van Marseille. In deze stad hield Maria een aantal vurige pleidooien. Na de tegenstand van het vorstenpaar te hebben overwonnen bekeerde heel Marseille zich en koos Lazarus tot eerste bisschop (St. Lazaire).

De tekst wordt hier en daar afgewisseld met afbeeldingen, waarop Maria Magdalena in volle glorie te zien is. Ze is lang, blond, en draagt een blauw gewaad. In haar hand houdt ze een zalfpot vast, ter herinnering aan het zalven van Jezus' voeten en het balsemen van zijn dode lichaam.

De landing op het strand bij Marseille is een legende uit de negende eeuw en wordt in Frankrijk nog jaarlijks met een processie herdacht.

Voorwerpen