Jan Miechels

Jan Miechels door Provincie Gelderland

(Arnhem, 1916 – 1996)

Jan Miechels is een in 1916 geboren schilder en tekenaar. Zijn hele leven was hij naast zijn artistieke praktijk op verschillende manieren werkzaam in de Gelderse kunstsector. In Arnhem volgde hij een opleiding die hem zou voorbereiden op het zakenleven, maar in 1944 ontvluchtte hij de stad vanwege de oorlog. Met zijn vrouw vond hij onderdak in Elspeet, waar zij een zomerhuisje betrokken voordat ze verhuisden naar Vierhouten. In die tijd besloot hij zich, als autodidact, volledig toe te zullen leggen op de beeldende kunst.

Zijn oeuvre bestaat vooral uit stillevens en landschappen in sobere kleurenpaletten, geregeld ontdaan van detail waardoor ze als abstracte schilderingen ogen. Het zijn afgewogen studies naar structuur en compositie - in dit aspect voelde hij een verwantschap met het werk van beeldhouwer Wotruba en het analytisch kubisme.[1] In Arnhem, waar Miechels in 1969 terugkeerde, gaf hij onder meer rondleidingen en lezingen over kunstbeschouwing. Hij was verbonden aan de Gemeenschap Beeldende Kunstenaars (GBK) en organiseerde tentoonstellingen voor de Culturele Raad van de Provincie Gelderland. In 1977 werd deze taak ondergebracht bij de Stichting Beeldende Kunst Gelderland, waar hij voor zijn pensioen enkele jaren directeur was.

Zijn werk bevindt zich onder andere in de collectie van Museum Arnhem, Museum Henriette Polak en de Provincie Gelderland.

[1] Jan Miechels. Schilderijen gouaches tekeningen, 1969, Kunsthistorisch Instituut van de Universiteit Amsterdam, p. 5.

Voorwerpen