Jan Hein van Rooy

Jan Hein van Rooy door Provincie Gelderland

(Voorburg, 1940)

Jan Hein van Rooy studeerde in 1964-65 aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en later aan de Svenska Grafiska Sellskapet in Stockholm. Hij is een fervent reiziger, maar woont en werkt voornamelijk in Beuningen.

Zijn reizen zijn belangrijke inspiratiebronnen voor zijn omvangrijke oeuvre, dat vooral bestaat uit landschappen en rurale voorstellingen. Zo tonen zijn gedetailleerde etsen, gravures, tekeningen en steendrukken verstilde portretten van boerderijen en akkers in onder andere Zweden, Frankrijk, België en Spanje, maar ook de Gelderse uiterwaarden. Heel anders zijn zijn weidse tekeningen, aquarellen en schilderijen in caseïneverf – een eeuwenoude techniek van verf op basis van melkeiwitten – waarin glooiende heuvels, berglandschappen en grillige rotsformaties te zien zijn. Het ingetogen kleurenpalet van aardetinten is daarbij soms afkomstig van zelf verzamelde pigmenten uit de bodem. Van Rooy verzamelt ook verweerd hout dat hij transformeert tot vogelsculpturen, en drukt zich ook uit in woorden: zijn proza en poëzie hebben naast zijn beelden plaats in zijn kunstenaarsboeken.

Zijn werk bevindt zich onder andere in collecties van gemeenten in Nederland, provincies in binnen- en buitenland en vele particuliere collecties.

Jan Hein van Rooy woont en werkt sinds 1976 in Beuningen.

Voorwerpen