Guillaume Marie Edmond Bellefroid

Guillaume Marie Edmond Bellefroid door Provincie Gelderland

(Maastricht 1893 - 1971)

Guillaume Marie Edmond Bellefroid is voornamelijk bekend als keramist en specifieker als ontwerper van servies. Alhoewel hij zijn hele leven voornamelijk werkzaam was in Limburg, genoot zijn werk aanzien ver buiten deze provincie, getuige de internationale onderscheidingen voor meerdere van zijn serviesontwerpen. Ook kreeg hij prestigieuze opdrachten, zoals het ontwerp van het staatieservies dat in 1966 aan prinses Beatrix werd aangeboden als huwelijksgeschenk.

Zijn oeuvre bestaat daarnaast uit andere vormen van keramiek, bijvoorbeeld figuratieve (vaak Christelijke) voorstellingen op tegeltableaus, maar ook boekomslagen en ontwerpen voor textiel.
Zijn artistieke loopbaan kwam van start in 1906 toen hij studeerde hij aan het Stadsteekeninstituut in Maastricht, waarna hij vier jaar later studeerde aan de Ecole st. Luc in Luik. Gedurende zijn leven is hij blijven schilderen, ook naast zijn werk als ontwerper. Zijn portretten bevinden zich onder andere in het Letterkundig Museum in Den Haag.

Op 11 september 1954 werd met een feestelijke ceremonie het Huis der Provincie in Arnhem geopend door Koningin Wilhelmina en Prins Bernhard. Ter gelegenheid hiervan schonk de Katholieke Universiteit Nijmegen (nu Radboud Universiteit Nijmegen) een door Bellefroid ontworpen wandbord aan de provincie. Op het wandbord is een geometrisch vormgegeven vogel te zien die mogelijk een feniks voorstelt als symbolische verwijzing naar de wederopbouw. Deze symboliek is ook te zien in de entree van het gebouw. 1954 was een succesvol jaar voor Bellefroid: enkele weken voorafgaang aan de opening werd zijn servies ‘Wilma’ bekroond met een gouden medaille op de Triënnale van Milaan.

Voorwerpen