Gea Grevink

Gea Grevink door Provincie Gelderland

(Enschede, 1960)

Als je regelmatig in Arnhem bent, is er een grote kans dat je ooit wegwijs bent gemaakt door het werk van grafisch vormgever en beeldend kunstenaar Gea Grevink. Onder de naam Przewalski maakt zij met Peter van der Gulden sinds 1991 werk in opdracht voor lokale overheden, onderwijsinstellingen, woonprojecten en particulieren, ook buiten Gelderland. Hieronder valt bijvoorbeeld de vormgeving van zogenaamde infographics en belettering, tot stadsplattegronden en ingenieuze bouwpakketten.

Przewalski is gevestigd in Arnhem, waar Grevink studeerde aan de kunstacademie. Zoals onderdelen van de met Van der Gulden gemaakte pop-upkaarten zich oprichten uit het platte vlak, bevindt haar eigen werk zich eveneens op het snijvlak tussen grafische vormgeving en beeldende kunst. Zo vouwt ze bladzijdes van boeken om, waardoor geometrische sculpturen ontstaan (serie Gevouwen Boek, 2015). Ook maakt ze werk van papier-maché, waarbij plastic verpakkingen en wegwerpservies dienen als mallen voor sculpturen, die ze ook in beton uitvoert. De varianten van klein formaat – de onderkanten van plastic flesjes – leidde onder andere tot een in kleur uitgevoerde sieradenserie (Schmuck, 2015).

In 1993 vierde de Provincie Gelderland het 180-jarige jubileum van de Arnhemse bevrijding van het Franse bewind. Ter gelegenheid daarvan ontwierp Grevink een grote postzegel, waarop een kaart van Gelderland te zien is, met daarover een schematische weergave van het Huis der Provincie (anno 1954).

Voorwerpen