Fotocollectie Middendorp

Fotocollectie Middendorp door Nederlands Openluchtmuseum

Pieter Bloemers Middendorp (1877-1958)

In 1901 kwam de woningwet tot stand. In verschillende delen van het land werden initiatieven genomen om de slechte woonomstandigheden te inventariseren en verbeteren. In een aantal gevallen werd hierbij gebruik gemaakt van fotografie. Eén van degenen die de woonomstandigheden fotografeerde vanuit zijn visie als arts was de Groninger Pieter Bloemers Middendorp.

Vastleggen van mensonwaardige omstandigheden

Middendorp kreeg als student een prentbriefkaart in handen met een afbeelding van een hut met haar bewoners in Hollandsche Veld en zag daarin de bron van ziekte en ellende voor de bewoners. Dit bracht hem op het idee om een fotodocumentaire aan te leggen van de in zijn ogen mensonwaardige leefomstandigheden van de vele hutbewoners in de noordelijke provincies.

Publicaties en lezingen

Samen met de Winschoter fotograaf Tonnis Post trok hij door Westerwolde. Het verzamelde materiaal gebruikte hij voor publicaties met veel afbeeldingen en lezingen met lantaarnplaatjes. Zijn inspanningen waren niet voor niets. In steeds meer woningen verdwenen de benauwde bedsteden, terwijl voor een betere ventilatie het schuifraam steeds meer toegepast werd. Ook het aantal onbewoonbaar verklaarde woningen nam sterk toe.

Het Nederlands Openluchtmuseum bezit 63 originele foto's van Middendorp in de collectie, voorzien van zijn commentaar op de achterkant van de foto. Dit commentaar is te lezen in de omschrijving bij elke foto.

Voorwerpen