Cees Andriessen

Cees Andriessen door Provincie Gelderland

(Wageningen, 1940)

Kunstenaar Cees Andriessen is vooral bekend door zijn werk als graficus. Na een opleiding aan de Grafische School te Nijmegen en een periode werkzaam te zijn als drukker, studeert hij in 1961 tot en met 1964 aan de Academie voor beeldende kunsten te Arnhem.

Zijn oeuvre bestaat voor het overgrote deel uit hout- en linosnedes, die meermaals in de prijzen vielen op kunstmanifestaties voor grafische kunst. Kenmerkend aan zijn composities zijn de witte ruimten die het grootste deel van het vlak beslaan, waarin zich abstracte elementen bevinden. Soms zijn dit grillige vormen, soms strakke lijnen en bijna altijd in simpele kleurstellingen van slechts één of twee heldere kleuren.

Uit fascinatie voor het samenspel tussen woord en beeld werkt Andriessen regelmatig samen met schrijvers. Zo maakte hij speciale uitgaven, waarin zijn beeldende werk een dialoog aangaat met proza en poëzie, van onder meer auteurs als Frans Budé, Anna Enquist en Willem van Toorn.

Andriessen heeft tentoongesteld in musea in binnen- en buitenland en had meerdere solotentoonstellingen, waaronder in het CODA Museum en Museum Henriette Polak. Zijn werk bevindt zich naast musea in Duitsland, Denemarken en België onder andere in collecties van het Rijksmuseum, het Dordrechts Museum en Museum Arnhem.

Andriessen begint de dag in zijn atelier met het vol schrijven van een vel papier. Hij verwerkt zo zijn indrukken uit de krant, de wereld, de dingen die hij bewondert. Daarna gaat hij overbodige stukken weg schilderen met witte dekverf. De stukjes die overblijven vormen de essentie van zijn verhaal. Andriessen maakt er hoogdrukken van, die hij zelf afdrukt. Hij heeft een grote liefde voor letters en poëzie. Met zijn stichting De Witte Mier geeft hij boeken uit die zijn beeldend werk combineren met literatuur, waarbij dit als een gesprek moet worden opgevat.

Cees Andriessen woont en werkt in Apeldoorn.

Voorwerpen