bruder-orgel

Wilhelm Bruderorgel uit 1870

Een van de pronkstukken van het Kijk en Luistermuseum te Bennekom is het hier afgebeelde Wilhelm Bruder orgel. Het orgel dateert uit ongeveer 1870 en is een van de weinige Bruder orgels dat nog een cilinder heeft. Op deze cilinder staan negen melodieën. Nadeel van dit systeem was de beperkte lengte van een muziekstuk en het feit dat er maar een klein aantal melodieën beschikbaar was.

Toen Gavioli in 1892 de orgelboeken uitvond werden de cilinders in orgels al snel door deze boeken vervangen. In het orgelboek, gemaakt van gevouwen karton, zijn gaten gemaakt en via deze gaten worden de toetsen in het klavier bediend. Het voordeel van deze methode is dat muziekstukken in principe onbeperkt van lengte kunnen zijn en dat muziekstukken in serie geproduceerd kunnen worden.

Onderin dit originele Bruder orgel zit een blaasbalg met windkast. De cilinder zorgt voor het openen van de ventielen. Dat het een oud orgel is, is ook te zien aan de voorkant waar het karakteristieke effen rood fluweeldoek is aangebracht.

Voorwerpen


Thema's Museum