Collectie Gelderland

Vrijheidsmuseum

Op één van de mooiste locaties van Nederland, tussen de heuvels en bossen van Groesbeek, ligt het Vrijheidsmuseum. In dit museum - gelegen in de nabijheid van Arnhem, Nijmegen en de Duitse grens - is het verleden tot leven gebracht. Typische jaren '40 geuren, diorama's, originele filmbeelden, toespraken en muziek nemen u mee naar de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa. Het museum toont aan jong en oud de actuele betekenis van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Het Vrijheidsmuseum is een historisch en educatief museum over de gebeurtenissen rond de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa in 1944 en 1945, alsook over de aanleidingen en gevolgen daarvan in regionaal en mondiaal perspectief. Ook toont het museum de economische, politieke en culturele ontwikkelingen van wederopbouw en internationale samenwerking in Europa na 1945. Tevens wordt de bevrijdingsgeschiedenis herdacht en in relatie gebracht met de actuele thematiek van democratie, vrijheid en mensenrechten.

Vanuit historisch perspectief bevindt het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 zich op een unieke plaats: in september 1944 vond hier tijdens Operatie Market Garden één van de grootste luchtlandingsoperaties uit de geschiedenis plaats. Enkele maanden later, in februari 1945, startte vanuit dit inmiddels bevrijde gebied het immense Rijnlandoffensief (Operatie Veritable), ten gevolge waarvan grote delen van Duitsland en Nederland door de geallieerden werden ingenomen en vervolgens de basis werd gelegd voor de algehele bevrijding van West-Europa.

De historische gebeurtenissen rond de bevrijding zijn in het museum, dat gelegen is op één van de mooiste plekken van Nederland, weer tot leven gebracht. Het bevrijdingsmuseum werd in 1987 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard geopend: nadien was hij beschermheer van het museum. In 1998 werd het naast het museum gelegen Canada Netherlands Memorial Park geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet.

https://vrijheidsmuseum.nl

Aangesloten organisaties