Flipje en Streekmuseum Tiel
Een historisch pand en de Waterpoort aan de Waal geven onderdak aan FEST: Flipje en Streekmuseum Tiel. De verzameling beweegt zich tussen Romein en Flipje, het fruitbaasje van Tiel.
Het museum
Tot de topstukken behoren: een drieluik, voorstellende 'De verzoeking van de heilige Antonius' door Jan Wellens de Cock uit circa 1525; een zilveren broodmand uit circa 1775, vervaardigd door de Tielse edelsmid Adrianus van Oosterhoudt; een porseleinen bord uit Meissen met afbeelding van de stad Tiel; een stijlkamer met meubelen, schilderijen en Chinees / Japans porselein.
Aan het einde van de 19e eeuw groeide Tiel uit tot een nijver industriestadje met diverse fabrieken in metaalwaren, zoals Daalderop, Kurz, Rio en Metawa. Voorbeelden en modelboeken worden in het streekmuseum bewaard. Tiel is vanaf 1885 de jamstad van Nederland geworden, vooral dankzij reclameheld Flipje. Het museum neemt u mee door de geschiedenis van het fruitbaasje Flipje en zijn vriendjes Flapoor Olifant, Jasper Aap en Beertje Big. Flipje is samen met het Michelinmannetje één van de oudste marketingsymbolen van Europa.
Flipje en zijn vriendjes
Wie kent hem niet, Flipje? Neem een kijkje in het leven van Flipje en zijn vriendjes. Ze leiden je door hun geschiedenis, die in 1935 begon. Het thema voedsel is de vaste leidraad in het museum, want zonder de Bataven, die andersoortig eten, zoals vlees van de jacht, in deze streek introduceerden, had Flipje helemaal niet bestaan. Dus zie de invloed van kleur op je eten, leer waarom de meisjes uit de 17e eeuw zo dun zijn en de mannen zo dik. Maar bekijk ook de canon (de geschiedenis) van Tiel in vijftig gekleurde tijdsvakken.
In de Stijlkamer wordt je begroet door de enige echte pratende kroonluchter, een soort lamp met vorken, messen en lepels. Je kan jezelf vergelijken met de deftige dame die in de spiegel woont, telefoneren met een doktersassistente of kijken naar een vader en een zoon die steeds maar ruzie maken tijdens het eten. Kortom een museum waar je veel kunt zien, horen en beleven.
Het museum is rolstoel en buggy vriendelijk. Op de hoogste verdieping van het museum geniet u van een prachtig uitzicht over de rivier De Waal. Voor speciale verzoeken zoals rondleidingen, stadswandelingen, kinderfeestjes en arrangementen, kunt u contact opnemen met het museum van dinsdag tot en met vrijdag tijdens kantooruren.