Collectie Gelderland

Streekmuseum de Roode Tooren

Museum De Roode Tooren toont een verzameling betreffende de geschiedenis van het oude Richterambt Doesborgh (1340), thans ongeveer de gemeente Doesburg en de vroegere gemeenten Angerlo, Hummelo en Keppel.

Te zien zijn onder andere een werkende tabakskerverij uit 1894, een kruidenierswinkel (1880/1940), collecties op het gebied van pleistocene zoogdieren en archeologie, handel en ambacht, religie, folklore, vaandels en textiel, maquettes van een deel van de stad Doesburg rond 1560 en 1655, een schaalmodel van de historische schipbrug over de IJssel en een portrettengalerij van bekende Doesburgers. Er wordt aandacht besteed aan de vestinggeschiedenis van de stad en worden er diverse schilderijen met 18e- en 19e-eeuwse stadsgezichten getoond. Interessant is ook de collectie Doesburgs zilver. Van landelijk belang is een unieke verzameling beschilderde 18e-eeuwse lederen brandblusemmertjes.

Belangwekkend is ook de Theo Colenbrander Salon. De in Doesburg geboren Colenbrander was de eerste industrieel vormgever van ons land en zijn werk geniet internationale bekendheid. In het museum is een winkel met erfgoedproducten, tevens vele publicaties over Doesburg en omgeving en bijzondere ansicht- en wenskaarten. Voorts nostalgisch speelgoed, puzzels, aap-noot-mies- en Ot en Sien-producten, snoep uit grootmoeders tijd, Doesburgse mosterd, etc. Als u een leuk cadeautje zoekt, zeer de moeite waard.

De Roode Tooren is voor iedereen gratis toegankelijk, uiteraard wordt een vrijwillige bijdrage in de daarvoor aanwezige giftenbus bijzonder op prijs gesteld. Kijk voor meer informatie en openingstijden op de website.

http://deroodetooren.nl/

Aangesloten organisaties