Collectie Gelderland

Stichting tot Behoud van den Doornenburg

Kasteel Doornenburg staat met haar rijke geschiedenis letterlijk en figuurlijk fier in het Betuwse landschap. De omgeving is door de gemeente beschermd. Dankzij stichting Tot Behoud van den Doornenburg staat er een kasteel dat na een bombardement in de oorlog volledig is hersteld. Daarna naam heeft gemaakt als het tv- kasteel van Floris van Rosemondt (1968) en al jaren een familiekasteel voor alle leeftijden. Behoud van het culturele erfgoed staat hoog in het vaandel zodat ook de volgende generaties zich kunnen laven aan de middeleeuwse geschiedenis.  

Het binnenplein is het grootste van Nederland. De geschiedenis kent echter geen Middeleeuws wapengekletter. Familiaire toestanden te meer. In 1295 woont op het kasteel Willem van Doornick, de Heer van de Doornenburg. Daarna de geslachten Van Bylandt, Van Homoet, Van Voorst, Van Amstel, Van Heemskerk en Van Bemmel. De laatste bewoonster is Maria Clara von Delwig die als barones van Bemmel in 1847 op hoogbejaarde leeftijd is overleden. Het verval van Kasteel Doornenburg was al gaande. 

In 1936 richt de Twentse textielindustrieel J.H. van Heek de Stichting tot Behoud van den Doornenburg op die in 1937 aan de eerste restauratie begon. In 1941 werd het voltooid. Helaas, In de Tweede Wereldoorlog lag de Betuwe in de frontlinie; het kasteel deed dienst als Duits hoofdkwartier. Op de valreep heeft de Engelse luchtmacht het kasteel gebombardeerd. In 1966 kon Van Heek junior met de stichting het robuuste kasteel weer in volle glorie tonen.

 

Het bestuur kan rekenen op een enthousiaste groep van vrijwilligers. Van gidsen tot groenonderhoud en van ‘ridders' tot museale mensen. De Doornenburg heeft namelijk een museale functie. De rijke geschiedenis en verhalen over het kasteel zijn te zien en te horen. Bezoekers kunnen de burcht tegen betaling bekijken al dan niet met een gids. Het binnenplein is toegankelijk, met uitzondering van besloten feesten. Als compromis ligt er een wandelpad rondom het kasteel waar mogelijk barones Maria Clara von Delwig heeft gewandeld. Als sluitstuk een middeleeuwse kruidentuin.

 

 

https://www.kasteeldoornenburg.nl/

Aangesloten organisaties