Collectie Gelderland

Stadsmuseum Harderwijk

Het Stadsmuseum Harderwijk is een verrassend en vernieuwd museum dat het verhaal van Harderwijk vertelt en een ontmoetingsplaats is voor jong en oud. De begane grond is vrij toegankelijk. Er zijn (verkoop)exposities, je kunt een kop koffie drinken of lunchen in het Cultuurcafe, de museumwinkel bezoeken of de binnentuin bekijken.

Het Stadsmuseum Harderwijk is gevestigd in een gebouw dat bestaat uit minstens drie historische panden. Een deel van de zijvleugel dateert vermoedelijk uit de Middeleeuwen. In 1793 werden deze panden eigendom van Heribert van Westervelt. Er volgde een ingrijpende verbouwing, met als resultaat het huidige statige herenhuis in Lodewijk XVI-stijl. In 1890 werd het grootste gedeelte van de zijvleugel verkocht door de erven van notaris H.C. Termaat.

De erven van architect D. Kok verkochten het hoofdgebouw in 1950 aan de gemeente Harderwijk, onder voorwaarde dat er een museum werd gevestigd. In 1952 ging het museum daadwerkelijk open. In 1966 kocht de gemeente het afgesplitste deel van de zijvleugel dat in de jaren 1976-1979 bij het museum werd gevoegd. In 1977 volgde de aankoop van het achterste gedeelte. Een ingrijpende verbouwing in 2014 maakte de panden tot een eenheid.

http://www.stadsmuseum-harderwijk.nl/

Aangesloten organisaties