Collectie Gelderland

Stadskasteel Zaltbommel

Het Stadskasteel Zaltbommel is een monumentaal pand in de binnenstad van Zaltbommel. Het huis staat bekend als het Maarten van Rossemhuis, vernoemd naar de bouwer van het stadskasteeltje, de legendarische Gelderse veldheer Maarten van Rossem (ca.1490 - 1555). Het huis is omstreeks 1535 gebouwd.

In 1881 kon de sloop van dit monument maar net voorkomen worden door aankoop van het Rijk. Vervolgens werd het gerestaureerd onder leiding van de beroemde architect P.J.H. Cuypers. Het gebouw ademt de sfeer van de Gotiek, maar de versieringen boven de ramen zijn een voorbeeld van de ontluikende Renaissance. Het gebouw bewaart nog tal van authentieke bouwkundige elementen zoals kruisgewelven, bewerkte consoletegels en imponerende 16e-eeuwse schouwen met beeldhouwwerk en tegeltableaus.

Museum

Het museum vindt zijn oorsprong in een tentoonstelling van 'oudheden' die in 1905 werd georganiseerd door enkele notabele inwoners van de Bommelerwaard. De tentoonstelling was een groot succes, waarop werd besloten de voorwerpen een meer permanente plaats te geven. Aldus werd de Vereniging Oudheidkamer voor Zaltbommel, de Bommelerwaard en Heerewaarden opgericht. Het museum vond korte tijd onderdak in een pand in de Lange Steigerstraat en vanaf 1925 in het voormalige stadskoffiehuis aan de Markt. In 1937 verhuisde de collectie naar het Maarten van Rossumhuis. De vereniging Oudheidkamer is in 1954 omgezet in een stichting met de naam Stichting Maarten van Rossum Museum. Vanaf september 2008 presenteert het museum zich als Stadskasteel Zaltbommel.

Op de begane grond van het museum maakt u kennis met de rijke 16e-eeuwse geschiedenis van de Bommelerwaard. U ontmoet er Maarten van Rossem en vier andere inwoners die ieder hun eigen verhaal vertellen. Op de grote zaal in het gebouw is de eerste en enige permanente expositie in Nederland, voor jong en oud, over het leven en werk van Fiep Westendorp. De beroemde illustratrice van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en vele andere creaties is geboren en opgegroeid in Zaltbommel.

https://stadskasteelzaltbommel.nl/

Aangesloten organisaties