Jubileumtocht naar Rhenen

1. De schoolfilm van Mater Dei begint met herinneringen aan de jubileumfeesten in 1950. De school bestond toen 25 jaar. Na de plechtigheden kwam het amusement. Het hoogtepunt was het bezoek aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Vijf grote bussen vervoerden de hele kolonie; leerlingen en docenten. Na aankomst ging ieder op eigen houtje even rondneuzen, daarna begint 'het spel', geniaal georganiseerd door een team o.l.v. dr. Starmans. Klasgewijs gegroepeerd - ook de docenten vormen een groep - ging men de opdracht vervullen zoals bij de apen: maak een lied op de apen. Modeshow, met alleen een hoed ter beschikking, de fantasie werkte enorm.
2. "De spieghel der Saligkeyt van Elckerlyc" wordt tot besluit van de feestelijkheden opgevoerd. Door dr. Starmans in modern proza omgewerkt. Daardoor werd dit spel van leven en dood voor iedereen verstaanbaar. We zien de speelsters...eerst in het gewone schoolleven, daarna in haar rol. De hoofdrol werd gespeeld door Liesje v.d. Borg. De kritiek in de Gelderlander over dit spel was zeer gunstig.
3. Sinterklaas. De gemijterde kindervriend kwam ook naar Mater Dei. Dhr.Stubersuch, docent wiskunde, deed het bijzonder goed. Dr. Vergeest bracht de vrolijke noot met zijn accordeon, de stoute kinderen moesten op het matje komen; ook de docenten ontkomen er niet aan.
4. Carnaval. De kleurige, fleurige groepen trekken al zingend door de gangen van de school en komen samen op de cour... waar de grote stoet zich opstelt voor de polonaise. Met veel fantasie geconstumeerd zien we de Rattenvanger van Hamelen, Toreatoren en les jeunes troubadours. De mooiste groep krijgt de prijs.

soort dubbel 8 film
vervaardiger Nooren, dhr.
datering 1950
materiaal positief-film
trefwoorden Toneel, Carnaval, Sinterklaas, Jubileum, Scholen
nummer 02-1082
instelling Regionaal Archief Nijmegen
bekijk op eigen website naar Regionaal Archief Nijmegen
stel een vraag of reageer