Collectie Gelderland

Kunstcollectie Provincie Gelderland

De provincie Gelderland is de grootste provincie van Nederland en telt 51 gemeenten. De provincie wordt bestuurd vanuit het Huis der Provincie in Arnhem. Bij de provincie werken ruim 1200 medewerkers samen aan een beter en mooier Gelderland voor ruim twee miljoen inwoners.

De collectie

De kunstcollectie van de provincie Gelderland omvat ongeveer 2600 kunstwerken en heeft zijn oorsprong in de tweede helft van de vorige eeuw. De collectie bestaat uit de deelcollecties beeldende kunst, cartografie en vormgeving). Vanaf de jaren 1970 wordt er actief verzameld met als speerpunt hedendaagse Gelderse kunst. Bekende kunstenaars als Ad Gerritsen, Bernhard Heesen, Maria Roosen, Berend Strik, Rosemin Hendriks, Wouter van Riessen en Levi van Veluw zijn in de collectie vertegenwoordigd, ze hebben allen op één of andere manier een connectie met Gelderland. De kunstwerken hangen en staan in het Huis der Provincie in Arnhem, in de publieke ruimtes en in de kantoorruimtes.

De provincie beheert ook een collectie toegepaste kunst. Deze verzameling objecten, bestaande uit onder andere asbakken, vazen, bestek en glaswerk, is in de jaren vijftig speciaal voor het Huis der Provincie vervaardigd als onderdeel van het Gesamtkunstwerk.

Beleefbaar en betekenisvol

De provincie Gelderland wil ambassadeur zijn voor de Gelderse beeldende kunst en streeft naar een levendige kunstcollectie van hoge kwaliteit die zichtbaar, beleefbaar en betekenisvol is in het Huis der Provincie en daarbuiten. De provincie is van mening dat beeldende kunst bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Kunst in het Huis der Provincie creëert een plezierige en inspirerende omgeving voor bezoeker en medewerker.

De provincie wil een brug slaan tussen hedendaagse kunst en het publiek. Ze is ambassadeur door actief mee te werken aan bruiklenen aan musea in binnen- en buitenland, door jaarlijks een tentoonstelling van Gelderse kunst te organiseren, door rondleidingen door het Huis der Provincie te geven en door bij te dragen aan evenementen als de Arnhemse Kunstnacht..

http://www.gelderland.nl

Aangesloten organisaties