Collectie Gelderland

Oude Ambachten & Speelgoed Museum

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur huisvest maar liefst 160 (deels vooroorlogse) ambachten, beroepen en winkeltjes en geeft je een unieke kijk in de wereld van toen…. De scharensliep, de letterzetter, de kantklosser, de klompenmaker. Wie kent ze nog, de beroepen uit vervlogen tijden? Toen alledaags, tegenwoordig een bijzonderheid. De uiteenlopende gebiedjes vertellen iets over de geschiedenis van Nederland in de periode 1900-1980. En in het museum staat niets achter glas, zo stap je letterlijk even terug in de tijd! Er is voor uren kijk- & speelplezier! De meeste stukken mag je hier gewoon aanraken en uitproberen. Of even een gekke foto of selfie maken met de spullen.
 
Ook zijn er verschillende dagen in de week zijn er vrijwilligers in het museum te vinden die een ambacht weer tot leven wekken. Ambachten als spinnen, glas in lood, klokken restauratie, boekbinden, drukkerij zou je zo maar eens in werking tegen kunnen komen óf zelfs even mee te doen. Naast zien hoe het vroeger gedaan werd is het ook het perfect moment om al je vragen te stellen. Die beantwoorden ze graag! En voor kinderen zijn er twee speurtochten waarmee je het verleden ontdekken kan.

Bij het speelgoed gedeelte vind je naast een waardevolle collectie antiek speelgoed, waaronder Meccano, porseleinen poppen, treinen, ouderwetse poppenhuizen, Dinky Toys en nog veel meer, ook een leuke speelruimte voor de kinderen. En ook buiten valt genoeg te beleven bij het Oud Hollands Spellen Plein. Nog even steltlopen, zaklopen, hoefijzerwerpen of spijkerbroek hangen, het kan hier allemaal!

In de expositiezaal is in 2023 een grootse private verzameling van Fisher-Price te vinden. Een merk wat al ruim 90 jaar bestaat én garant staat voor veel ‘ohhhs’ en ‘ahhhs’. Het museum beschikt ook over een museumcafé waar je lekker even kunt uitrusten en kunt genieten van een lekker stukje taart of een heerlijke lunch.

Kortom, op zoek naar een unieke belevenis voor jong en oud? Ga dan langs in Terschuur!

Kijk op de website www.ambachtenmueum.nl voor de openingstijden en/of andere relevante zaken.

https://www.ambachtenmuseum.nl/

Aangesloten organisaties