Collectie Gelderland

Nationaal Onderduikmuseum

Nationaal Onderduikmuseum

Het Nationaal Onderduikmuseum is gevestigd in drie met elkaar verbonden rijks monumentale panden aan de Markt. Het vertelt van het (over)leven van een gemeenschap in gewone en ongewone tijden. Met exposities wordt ingehaakt op de thema's van beide musea. De interactieve tentoonstellingen nodigen zowel volwassenen als kinderen uit zelf op ontdekkingsreis te gaan.

Onderduikmuseum

In het pand Markt 12 wordt een beeld gegeven van het dagelijks leven van burgers in de bezettingsjaren 1940-1945. In de gemeente Aalten zijn destijds een zeer hoog aantal onderduikers ondergebracht. Hier ervaart u interactief 'de oorlog onder één dak' met de verhalen van de bewoners destijds: een gezin met twee kindertjes, de Duitse Ortskommandantur en onderduikers. Beleef mee hoe het dagelijks leven totaal veranderde en voor welke keuzes mensen werden gesteld. Merk dat er bij 'goed of fout' veel nuances mogelijk zijn. Ervaar hoe moeilijk het is om stroom op te wekken en hoe benauwd het was in de onderduikruimte. Ga op zoek naar de verhalen van mensen die de oorlog hebben beleefd en verbind deze met de actualiteit. Leerzaam en spannend voor jong en oud!

Escaperoom

In het pand Markt 12 bevindt zich op de zolder de “Escaperoom van de Vrijheid”. Deze heeft betrekking op het leven- en overleven in WOII. Wanneer men deze escaperoom binnentreedt wordt aan de deur met de vrijheid betaald. Men krijgt te maken met vraagstukken en de dilemma’s die iedereen zal tegenkomen wanneer hij of zij moet vluchten. Meer informatie op de website: https://escaperoom-aalten.nl/

Textiel- en Hoornindustrie

In het Frerikshuus (Markt 14), een statig herenhuis aan de Markt, kunt u op ontdekkingstocht door de historie van Aalten. Hier wordt de geschiedenis van de textiel- en hoornindustrie
De textielindustrie is zeer belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Aalten en staat in verbinding met de euregio (Bocholt).
Bijzonder is ook de hoornindustrie, die van 1855 tot midden vorige eeuw bloeide en uniek was in Nederland. De 'Duitsche pijpen', wandelstokken, knopen en kammen waren de voornaamste producten. Ook is er een afdeling archeologie die teruggaat tot de prehistorie.

Dorpsboerderij

In de oude Dorpsboerderij (Markt 16), net als het Frerikshuus een rijksmonument, wordt ingegaan op de agrarische ontwikkeling en huisnijverheid van Aalten en omgeving. Hier is te zien hoe de boeren destijds leefden en werkten. Veel van wat zij nodig hadden in het dagelijks leven werd zelf gemaakt, van boerenkarren tot bedsteden en weefgetouwen. Zeldzaam is de complete radmakerij. Voor kinderen is er een spannende speurtocht vol verrassingen!

Voor uitgebreide informatie, ook over interessante educatieve pakketten en programma's, ga naar de website van het Nationaal Onderduikmuseum http://nationaalonderduikmuseum.nl

http://www.nationaalonderduikmuseum.nl

Aangesloten organisaties