Collectie Gelderland

Noord-Veluws Museum

Sinds 1 november 2014 heeft Nunspeet Kunstenaarsdorp een nieuw museum, het Noord-Veluws Museum. Nunspeet heeft een rijk verleden als schildersdorp doordat er in de negentiende en twintigste eeuw vele kunstenaars neerstreken. In navolging van de kunstenaarskolonie Barbizon bij Parijs ontstaan in de loop van de negentiende eeuw overal in Europa kunstenaarskolonies. In Nederland trekken kunstenaars ook de stad uit, op zoek naar een inspirerende omgeving, zoals de ongerepte noordelijke Veluwe. Eind negentiende eeuw vormen zij in Nunspeet een kunstenaarskolonie.

Uiteindelijk hebben meer dan tweehonderd beeldende kunstenaars tussen 1880 en 1950 in deze regio gewerkt. Bekende kunstschilders van de Noord-Veluwe zijn Herman van der Weele, Jan van Vuuren, Bernard Koldeweij, Willy Martens, Edzard Koning, Arthur Briët, Frans Huysmans, Ben Viegers, Jos Lussenburg en Chris ten Bruggen Kate.

Noord-Veluws Museum

De totstandkoming van het Noord-Veluws Museum is een particulier initiatief. De collectie van het museum is ontstaan door schenkingen van verschillende particuliere collecties en schenkingen van tekeningen en schilderijen. Een deel van deze kunstwerken is te zien in de semipermanente opstelling over het kunstenaarsdorp of in de tijdelijke tentoonstellingen.

Het Noord-Veluws Museum heeft een aantal deelcollecties. De collectie Chris ten Bruggen Kate is in 2015 geschonken door de Stichting Chris ten Bruggen Kate en omvat tekeningen, schilderijen en documentatie van deze kunstenaar die leefde van 1920 tot 2003. Van 1937 tot aan zijn dood woonde en werkte hij in Nunspeet. De collectie Wim de Groot bestaat uit 85 tekeningen, studies en schilderijen van J.W.S. (Wim) de Groot (1877-1956), die van 1915 tot 1918 in Nunspeet heeft gewoond en gewerkt en daarna vanaf 1920 in Lunteren. Het Noord-Veluws Museum beheert de collectie schilderijen van Noord-Veluwse kunstenaars van de Gemeente Nunspeet.

Meer informatie over het Noord-Veluws Museum vindt u op de website www.noord-veluws-museum.nl

http://www.noord-veluws-museum.nl/

Aangesloten organisaties