Collectie NOC*NSF

Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie (NOC*NSF) is de bundeling van de georganiseerde sport in Nederland. De negentig aangesloten landelijke sportorganisaties vertegenwoordigen samen ongeveer 25.000 verenigingen met in totaal ruim 4,8 miljoen georganiseerde sporters.

Sporterfgoed NOC*NSF

De collectie Sporterfgoed NOC*NSF bestaat uit voorwerpen die te maken hebben met de internationale en nationale topsport in Nederland en in het bijzonder uit voorwerpen die betrekking hebben op de Olympische Spelen. Deelcollecties zijn de Olympische winnaars- en deelnamemedailles, Olympische posters, Olympische kleding, de officiële Olympische rapporten, Olympische memorabilia als spelden en reclameartikelen, voorwerpen van sporters die aan de Olympische Spelen hebben meegedaan en de collectie sport algemeen. De kerncollectie omvat circa 5000 voorwerpen, de ondersteunende collectie omvat zo'n 100.000 voorwerpen.

Olympische collectie

De collectie is opgebouwd uit een Olympische collectie in het verleden verzameld door NOC zelf en in 1999 nog uitgebreid door de aankoop van de Olympische Collectie van Co Storm. In 2005 sloot het Sportmuseum in Lelystad en delen van deze collectie werden aan de collectie Sporterfgoed NOC*NSF toegevoegd. In de jaren daarop is de collectie uitgebreid. NOC*NSF heeft als droom in de toekomst een digitaal Virtueel Olympisch Museum te maken. Er zijn al stappen gezet in de realisatie ervan.

Fotocollecties

Er zijn drie ondersteunende fotocollecties. Allereerst de Vrije Volk-sportfotocollectie. Het betreft ca. 80.000 sportfoto's voornamelijk uit de jaren 1970 t/m 1990, met belangrijke subcollecties als voetballen, Olympische Spelen (1932-1988), atletiek, wielrennen en schaatsen. Als tweede de fotocollectie van de Olympische Spelen Amsterdam 1928. Deze collectie bestaat uit 1850 zwart-witfoto's van de Olympische Spelen gehouden in Amsterdam 1928 van zowel de sportterreinen, de spelen en de bouw van het Olympisch Stadion. Als derde de Brongers-sportfotocollectie. Deze fotocollectie bestaat uit ca. 2200 zwart-witfoto's van diverse nationale sportwedstrijden in de jaren 1927 tot en met 1932. Deze drie ondersteunende fotocollecties zijn ieder op hun eigen manier uniek te noemen binnen het Nederlands Sporterfgoed.


Een greep uit deze collectie

                                                                 
Bekijk de hele collectie