Collectie Wooncultuur

Loop door je eigen huis, door je keuken, je woonkamer, de kinderkamer, je slaapkamer. In elke kamer staan spullen, oude en nieuwe, voor jong en oud. Dingen die je makkelijk weggooit, zoals een aansteker, en dingen die je altijd zult bewaren, zoals het servies van je oma. Dingen die lang meegaan, zoals een bankstel, en dingen die je na één keer weggooit, zoals lucifers en papieren zakdoekjes.

Door de eeuwen heen zijn al die dingen veranderd. Zo was de po eerst los, de WC is nu vast. De telefoon daarentegen was eerst vast en nu los. Brandstof was eerst zichtbaar, zoals kolen, en nu onzichtbaar als aardgas. En dingen verdwijnen, zoals de armstoel voor vader aan het hoofd van de tafel, omdat de verhouding tussen vaders en moeders veranderde.

Al honderd jaar verzamelt, bestudeert en toont het Nederlands Openluchtmuseum deze "woonspullen". Een groot deel is geschonken door mensen die geen afscheid konden nemen van hun dierbare zaken, maar er ook geen plaats voor hadden. Een ander deel kreeg het van verzamelaars, of werd gekocht op veilingen en bij antiquairs. Zo ontstond een belangrijk materieel archief van het dagelijks leven. Denk aan eetborden, van houten, tinnen, aardewerken, porseleinen tot Mepal exemplaren. Of matrassen, eerst met gevuld stro, zeegras, kapok, springveren en ten slotte met schuimrubber. Of de ruim duizend lampen die een aaneengesloten ontwikkeling tonen van de wijze waarop arm en rijk in de afgelopen eeuwen de dag verlengde en de nacht verdreef.

Al deze zaken bewaart het museum niet alleen voor de vele specialisten uit binnen- en buitenland die er studie naar komen doen, maar ook voor de oma die haar kleinkind aanwijst waar haar uitzet uit bestond toen zij ging trouwen. En voor leerlingen die een werkstuk schrijven over de winteravonden in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. En voor al die bezoekers die het belangrijk vinden dat deze voorwerpen bewaard worden en ze graag komen bekijken, om te herinneren, te bewonderen, te verwonderen en te leren.

Tot de collectie wooncultuur behoren verschillende deelcollecties. Dit zijn de collecties aardewerk, behangstalen, huishoudelijke artikelen, huishoud- en interieurtextiel, kook- en verwarmtoestellen, meubilair, sanitair, tegels, verlichting, wandversiering en voorwerpen die met lichaamsverzorging en hygiëne te maken hebben.

categorieën interieurinrichting , meubilair , huishoudelijke artikelen , verwarmingstoestellen , verlichtingsmiddelen , wandversieringen
voorwerpen kachels , lampen , borden , matrassen , tegels

Een greep uit deze collectie


Bekijk de hele collectie