Collectie Vervoer

De collectie vervoer is een grote en gevarieerde deelverzameling binnen het domein Werken. Een belangrijk onderdeel hiervan is de verzameling plattelandsvoertuigen, grotendeels gedateerd in de periode voor de mechanisatie en motorisering. Boerenwagens en -karren waren eeuwenlang onmisbaar op het platteland. Halverwege de twintigste eeuw werden ze in hoog tempo afgedankt door de opkomst van tractoren en wagens op luchtbanden. Het Nederlands Openluchtmuseum verzamelt al vanaf de oprichting in 1912 landbouwvoertuigen uit het hele land. Deels betreft het voertuigen bedoeld voor agrarisch gebruik, zoals kruiwagens, platte wagens en stortkarren. Daarnaast zijn er ook wagens voor personenvervoer, zoals sjezen, speelwagens en bokkenkarren, in de collectie opgenomen.

Naast allerlei soorten landelijke transportmiddelen bevinden zich in de collectie ook enkele voorbeelden uit de stedelijke context die met het uitvoeren van beroep of bedrijf te maken hebben. Zo heeft het museum onder meer een lijkkoets, een arrestantenwagen, een visventerskar en een straatvegershandkar in de collectie.

Enkele jaren geleden is met het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek afgesproken dat het Nederlands Openluchtmuseum zich concentreert op plattelandsvoertuigen en het Nationaal Rijtuigmuseum zich toelegt op stadse en elitevoertuigen. De beide musea hebben over en weer voertuigen aan elkaar overgedragen.

categorieën vervoermiddelen , landvoertuigen
voorwerpen tractor , kruiwagen , rijtuig , bokkenkar

Een greep uit deze collectie

                                                                 
Bekijk de hele collectie