Collectie Kinderwereld

Speelgoed is van alle tijden

Al in de middeleeuwen maakten ouders voor hun kinderen speelgoed, zoals ballen, diabolo's, jojo's, fluitjes en knikkers. De tijd waarin kinderen konden spelen was niet zo lang. Vanaf hun zevende begonnen kinderen met de voorbereiding op het leven als volwassene met het leren van een ambacht en het helpen in en om het huis.

Speelgoed voor rijke kinderen

Veranderde pedagogische opvattingen - een grotere aandacht voor het kind was er vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw - leidden tot een uitbreiding van speelgoed waarmee kinderen zich al spelend konden ontwikkelen. Uiteraard was dit speelgoed in het begin alleen beschikbaar voor kinderen uit welgestelde families. Meisjes leerden met het keukentje en poppenhuis hoe de huishouding moest worden gevoerd, jongens leerden paardrijden op het houten paard en de werking van de (miniatuur)stoommachine.

Opkomst fabrieksarbeid

In de loop van de negentiende eeuw kwam de industrialisatie op gang en begon de levensstandaard van de West-Europese bevolking te verbeteren. Vanaf dat moment kwamen luxe goederen zoals fabrieksspeelgoed binnen het bereik van een steeds grotere groep kinderen.

De collectie in het NOM

Het museum rekent de kinderwereld tot een belangrijk verzamelgebied. De collectie is goed vertegenwoordigd met allerlei kinderspeelgoed, zoals poppenhuizen met toebehoren, miniatuurmeubeltjes en allerlei kindertransportmiddelen als karretjes, wagentjes en fietsjes. Naast kinderwagens, -stoelen en wiegen zijn er voorwerpen die met de verzorging van de baby te maken hebben, zoals de kraammand en de babyverzorgingsset van Zwitsal, maar ook het speldenkussen, al dan niet versierd met het woordje ‘WELKOM’ met stalen knopspelden. Binnen deze deelcollectie bevinden zich ook schoolspullen die als persoonlijke bezittingen kunnen worden gezien, zoals schooltassen, leien, griffels en etuis. Schoolplaten in deze collectie zijn verzameld in relatie tot de wereld van het schoolgaande kind.

categorieën speelgoed
voorwerpen bal , jojo , fluit , knikker

Een greep uit deze collectie

                                                                 
Bekijk de hele collectie