Collectie Handwerken

Binnen de collectie handwerken van het Nederlands Openluchtmuseum zijn behalve textiele handwerken ook kledingstukken en voorwerpen gecollectioneerd vanwege hun bijzondere versiering. Een belangrijke verzameling binnen deze groep vormen de quilts en lappendekens, die in eerste instantie als beddengoed zijn gemaakt. De verzameling is dankzij de gebruikte technieken, bijzonderheid en emotionele waarde van de stukken uitgegroeid tot een unieke collectie.

De merk-, letter-, en stoplappen vormen een deelcollectie die vooral veel objecten van na 1880 bevat. Kwaliteit, kwantiteit en verscheidenheid kenmerken deze verzameling. De verscheidenheid binnen deze collectie is groot, omdat de lappen vanuit verschillende regio’s in Nederland zijn verzameld. De merklap, die werd geborduurd door schoolmeisjes als oefenstuk in de opvoeding naar volwassenheid, is veranderd in een herinneringslap die veelal als vrijetijdsbesteding wordt vervaardigd. Hierdoor is de merklappencollectie een dynamische collectie.

De schoolhandwerken zijn verzameld in het kader van het handwerk- en naaionderwijs, wat in het verleden voor het museum een aandachtspunt is geweest. Onder deze noemer vallen proeflappen gemaakt in diverse technieken.

Een kleine collectie losse kanten is verzameld in relatie tot de techniek kantklossen en de bestaande mutsencollectie. Daarnaast is binnen dit aandachtsgebied een bescheiden verzameling handwerkaccessoires ondergebracht die gerelateerd is aan het handwerk in huis. De weefgetouwen en spinnenwielen zijn ondergebracht bij de collectie wonen.

Door de diversiteit is het mogelijk om een beeld te geven van de historische ontwikkeling van de diverse handwerktechnieken. De relatie tot kleding is onmiskenbaar aanwezig wat betreft de textiele techniek. Verschillende naaivoorbeelden, techniekenlappen, brei- en haakvoorbeelden en proeven van bekwaamheid gingen aan het kleding maken vooraf.

In de documentatie van het museum zijn collectiegerelateerde onderdelen en literatuur aanwezig die een belangrijke aanvulling vormen op deze verzameling.

categorieën naaldwerk , borduurwerk
voorwerpen quilt , merklap , kant

Een greep uit deze collectie


Bekijk de hele collectie