Collectie Gelderland

Museum Lunteren

Museum Lunteren beschikt over een unieke collectie foto’s en ansichtkaarten vanaf circa 1900 die de dorpse geschiedenis vertellen. Tal van voorwerpen en schilderijen worden tijdens wisselende exposities getoond. En in vaste tentoonstellingen maakt de bezoeker kennis met enkele ‘paradepaardjes’ van Lunteren. Tegen die achtergrond is een bezoekje aan het museum Lunteren, dat op geheel eigen wijze de geschiedenis van het dorp etaleert, een bijzondere ervaring.

Het museumgebouw

Het Museum Lunteren is ondergebracht in het pand Dorpsstraat 55, een vroegere melkwinkel met een markante gevel. De originele vloer roept herinneringen op aan vervlogen tijden. In het seizoen 2011/2012 is het gebouw ingrijpend gerenoveerd en uitgebreid. In het knusse museum wordt de geschiedenis van Lunteren en directe omgeving op een verrassende manier zichtbaar gemaakt. Van archeologie tot hedendaagse (schilder)kunst, en van een stijlkamer uit grootmoeders tijd tot het Luntersche Buurtbosch. En wie dan nog niet genoeg heeft gezien, kan een kijkje nemen in het depot.

Bibliotheek

In Museum Lunteren is een verzameling streekgebonden boeken en documenten ter inzage. Ruim 600 objecten kunt u tijdens de openingstijden komen inzien en eventueel kopieën, scans of foto’s maken. De objecten gaan hoofdzakelijk over Lunteren en directe omgeving, maar er is ook lectuur over een groter gebied (Veluwe en Gelderland). In de bibliotheekkast staan boeken van Lunterse schrijvers, zoals Jac. Gazenbeek. Maar ook boeken van schrijvers uit andere streken, die over Lunteren hebben geschreven.

http://www.museumlunteren.nl/

Aangesloten organisaties