Collectie Beeldmateriaal

De collectie Beeldmateriaal omvat schilderingen, tekeningen, prenten, fotografie, naaldwerk en knipkunst.

De deelcollectie Kunst tot 1945 en cultuurgeschiedenis bevat werk van met name Nijmeegse schilders en tekenaars vanaf de 17de t/m de 20ste eeuw. Belangrijk is tevens de uitgebreide reeks topografische tekeningen uit de periode 1600-1945 van gerenommeerde kunstenaars als Hendrik Hoogers, Jan van Goyen en Johannes Weissenbruch. De 17de-eeuwse kleurendruk, ontdekt en uitgevoerd door de Nijmegenaren Johannes Teyler, Jan van Call en Mattheus Berckeboom, is goed vertegenwoordigd binnen de collectie prenten.

De deelcollectie Moderne en hedendaagse kunst bestaat uit schilderijen, collages of werken van gemengde techniek uit de naoorlogse periode, hoofdzakelijk vanaf de jaren 60 van de 20ste eeuw. Nederlandse kunst vormt het uitgangspunt van deze collectie, maar daarnaast omvat het werk van buitenlandse kunstenaars. Goed vertegenwoordigd zijn de Pop Art (o.a. Woody van Amen, Gustave Asselbergs, Rik van Bentum, Shinkichi Tajiri, Jan Henderikse, Jacob Zekveld, Paul van Hoeydonk en Joe Tilson) en het hedendaags expressionisme (met werkgroepen van Armando, Marjolijn van den Assem,  Frank van Hemert, Marc Mulders, Toon Teeken en Elizabeth de Vaal).

De deelcollectie Moderne en hedendaagse kunst omvat tevens een uitgebreide verzameling van tekeningen en grafiek. De objectcategorie fotografie betreft een kleine collectie van foto's en fotografische werken van hedendaagse fotografen en kunstenaars als Elspeth Diederix, Margriet Smulders en Platino.

categorieën schilderijen , prenten , tekeningen , boeken , foto's , knipkunst
voorwerpen portretten , genrestukken , landschappen (voorstellingen) , stadsgezichten (beeldmateriaal) , topografische aanzichten , historieprenten , collages , stillevens , gemengde media , multimedia-werken , foto's , fotocollages
datering 1500 - 2000

Een greep uit deze collectie

                                                                 
Bekijk de hele collectie

museumhetvalkhof

Museum Het Valkhof

Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen
http://www.museumhetvalkhof.nl

Collecties


Bekijk collectie

Bouwwerken

-10-1900        

betaalmiddelen

-100-2004