Collectie Bestuur

De deelcollectie Bestuur bestaat uit diverse voorwerpen die te maken hebben met bestuur van de stad Elburg.

Van het voormalige Schipluidengilde te Elburg zijn er gildebekers, dienborden, kandelaars, allen van zilver uit de 18e eeuw, en de scepter van de voorzitter (eind 17e eeuw), waaraan een zilveren beeldje van de godin Fama in 1749 is toegevoegd. Bovendien is er een tinnen beker van het timmermansgilde St. Joseph uit 1706.

De objecten die te maken hebben met rechtspraak zijn verschillende straf- en martelwerktuigen, gebruikt in Elburg. Men maakte onderscheid tussen erestraffen en lijfstraffen. De attributen die gebruikt werden voor erestraffen zijn de schandbank en schandballen, voor de lijfstraffen de twee beulszwaarden. Als martelwerktuig zijn de pijnbank en de armschroef aanwezig.

Van de rechter van Elburg bezit het museum een doornstokje, dat gebruikt werd bij het uitspreken van een doodvonnis. De zegels en stempels zijn voor een groot deel gebruikt door de gemeente Elburg. Er zijn attributen van de stadsomroeper, de aanzegger en de brandweer. Ook de brandweerspuit met toebehoren behoort hiertoe. Bovendien zijn er twee vaandels uit 1735 en 1775 van de schutterij van Elburg.

categorieën zilverwerk , ambtssymbolen , strafwerktuigen
voorwerpen scepters , pijnbanken , schandbanken , schandballen , beulszwaarden , boeien , brandweerwagens , vaandels
datering 1690 - 1975

Een greep uit deze collectie

                                                                 
Bekijk de hele collectie