Collectie Gelderland

Historisch Museum De Scheper

Historisch Museum De Scheper is een streekhistorisch museum waar de geschiedenis van Eibergen en omgeving in al haar facetten te zien is. De geschiedenis wordt vooral vertegenwoordigd door objecten die de geologie en de archeologie van de streek laten zien, de geschiedenis van de landbouw en nijverheid, de sociale geschiedenis met de kopstukken van de Eibergse geschiedenis en van de afgelopen eeuw met hoogtepunten als arbeidsbeweging, culturele ontwikkelingen, wereldoorlog en wederopbouw. Naast de vaste tentoonstelling wordt minstens eenmaal per jaar een wisseltentoonstelling georganiseerd met een historisch thema.

Geschiedenis van de collecties en het ontstaan van het museum

De belangrijkste basis voor museum de Scheper werd gelegd door het verzamelwerk van Herman Schepers. Hij bouwde in de loop van zijn leven een enorme collectie op, die varieert van geologie en archeologie, via documentatie over de begraafplaats en oude Eibergse families, bedrijvigheid, Willem Sluiter en Menno ter Braak tot een complete boerderij met bedstee en het verdere authentieke interieur. Dit werd aanvankelijk tentoongesteld in het voormalige gebouw van museum De Scheper, maar aan het eind van de twintigste eeuw kwam de monumentale villa van tante Betsy Prakke-ter Braak ter beschikking. Daarop rustte een culturele bestemming.

In 1989 stond de Vuurrever, een eenvoudige boerderij in Haarlo, op de nominatie afgebroken te worden. Op initiatief van Herman Schepers is met geld van de gemeente Eibergen de Vuurrever opnieuw opgebouwd in de achtertuin. Aan het pand werd een nieuwe entree aangebouwd. In april 1999 werd het nieuwe museum geopend, volledig toegankelijk voor iedereen, inclusief rolstoelers en kinderen. Tegelijkertijd is de collectie door de gemeente in eigendom overgenomen van de heer Schepers. Ook het pand is eigendom van de gemeente en wordt door het museum gehuurd.

Buitenmuseum

Op archeologisch gebied is het zogenaamde buitenmuseum in ontwikkeling: de grafheuvels, landweerwallen en 't Heimaal worden in ere hersteld. In het museum worden de bijbehorende verhalen in beeld gebracht.

https://museumdescheper.nl/

Aangesloten organisaties