Elisabeth Weeshuis Museum

In de historische binnenstad van Culemborg staat het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland. Tussen 1560 en 1952 bood dit kolossale gebouw onderdak aan ruim 600 wezen en halfwezen. De verhalen van toen komen tot leven in dit unieke weeshuismuseum.

Hoe zag het leven in het weeshuis eruit voor de kinderen? Was het er streng en liefdeloos? Of had het leven ook zonnige kanten? En hoe gaat het met de wezen en halfwezen van nu? Ontdek het in het Weeshuismuseum! Kom langs en maak een bijzondere reis door de tijd. Bezoek de keuken, de meisjesrefter, de kelder, de spinzaal, de protectorenkamer en de slaapzaal. Waarom ziet de vaderkamer er heel anders uit dan de moederkamer? En waarom hangt er sinds eeuwen een monumentaal altaarstuk in de meisjesrefter? Ontdek het in het weeshuismuseum; een schatkamer van verhalen voor alle leeftijden. Rust tussendoor ook even uit in het gezellige Wees-Café onder het genot van koffie, thee en lekkernijen. Wees welkom.

Meer informatie

Openingstijden per 30 maart 2014: dinsdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Arrangementen en acties

Van 30 maart t/m 31 augustus 2014 is in het museum de fototentoonstelling De Kuilenburgers/De Culemborgers te zien. Straatfotografie door de jaren heen, geselecteerd door conservator Peter Schipper, en de recente foto's van Tom Meerman en Humphrey Watchman, geven een impressie van de stad Culemborg toen en nu. Meerman en Watchman schoten hun foto's met het gelauwerde fotoboek The Americans van Robert Frank als leidraad. De expositie laat daarmee niet alleen zien hoe de stad zich ontwikkelde, maar is tevens een 'kleine' geschiedenis van de fotografie. Met de tentoonstelling neemt conservator Peter Schipper na 36 jaar afscheid van het Culemborgse museum.


museumculemborg

Elisabeth Weeshuis Museum

Herenstraat 29, 4101 BR Culemborg
http://www.weeshuismuseum.nl

Bekijk collectie

DeelcollectiesAtlas

1600-2005        

Historie

1400-1950        

Industrie

1870-1965