Collectie Gelderland

Elisabeth Weeshuis Museum

Het is leuk in het weeshuis!
Hoezo leuk in het weeshuis? Het was er toch erg streng en liefdeloos? Of had het leven er ook zonnige kanten? In totaal groeiden meer dan 700 kinderen op in het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland. Maar waar wonen kinderen zonder ouders nu? We vertellen het je niet alleen, je kunt het zelf ook meemaken! Verkleed je als weeskind, ontdek de enge beestjes in het bed, speel de filmquiz en doe het kinderrechtenspel. Ontdek het in het weeshuismuseum; een schatkamer vol verhalen voor alle leeftijden. Wees welkom – een leuk en leerzaam uitje voor de hele familie.

Arrangementen en acties
Nu te zien de tentoonstelling 'Schuilen': https://weeshuismuseum.nl/schuilen/

Ook: Het wemelt van de wezen – in verhalen, boeken en films.

Pippi Langkous, Harry Potter, maar ook Jules uit de bestseller Het einde van de eenzaamheid: het wemelt van de wezen in boeken, films en series. Soms zijn het volle wezen, kinderen die beide ouders kwijt zijn. Vaker halfwezen, die één ouder moeten missen, of vondelingen, die door vader en moeder zijn achtergelaten. Je komt ze tegen in verhalen van alle tijden.

Wees worden is een drama: het grijpt ons direct bij de keel. Denk aan de tragische moord op de ouders van baby Tarzan in de gelijknamige Disneyfilm. Het weeskind overleeft door voor zichzelf op te komen. Zo groeit de jonge Bruce Wayne in de film Batman Begins uit tot een superheld.

Vrij van familiebanden beleven wezen in verhalen fantastische avonturen. Herken je de spannende omzwervingen van Remi uit het boek Alleen op de wereld? Of recenter die van Jamal Malik uit de bekroonde film Slumdog Millionaire?
In deze tentoonstelling neemt het Elisabeth Weeshuis Museum je mee naar de wereld van verhalen: literaire klassiekers, blockbusters en hitseries met het weeskind in de hoofdrol.
Korting voor leden van Bibliotheek Rivierenland, gratis voor museumkaarthouders.

Voor de openingstijden, de entreeprijzen en verdere informatie, bezoek de website van het museum.

http://www.weeshuismuseum.nl/

Aangesloten organisaties