Zilveren toiletservies van de familie Brantsen

Het toiletstel is gegraveerd met het wapen van de Arnhemse familie Brantsen. Hoogstwaarschijnlijk heeft het toebehoord aan het echtpaar Johan Brantsen en Anna Elisabeth Schimmelpenninck, die in 1747 te Rheden in het huwelijk traden. Brantsen was een belangrijk man: advocaat, ontvanger-generaal van de Veluwe en schepen van de heerlijkheid Rosendael. Een bestelling van een dergelijk elegant toiletstel in rococostijl bij toonaangevende zilversmeden in Den Haag hoorde bij zijn status. Het servies is niet in een keer in zijn geheel besteld. De symmetrisch, monumentaal vormgegeven borstels zijn in 1746-1747 als eerste vervaardigd en passen nog geheel in de barokstijl van de vroege 18de eeuw. De in 1756 uitgevoerde dozen met omgekrulde bladvormige pootjes en de spiegel met C-voluten en asymmetrische bladeren ademen meer de sfeer van de vroege rococoperiode.
Zilveren toiletservies of toiletstel van de familie Brantsen, bestaande uit een spiegel, plus diverse toiletdozen en borstels.
Complete toiletstellen uit de zeventiende en achttiende eeuw zijn zeldzaam. Het Historisch Museum bezit drie stellen. Dit toiletstel is afkomstig uit het bezit van het Gelderse geslacht Brantsen.
Het toiletstel is gegraveerd met het familiewapen van de Arnhemse familie Brantsen. Hoogstwaarschijnlijk heeft het toebehoord aan het echtpaar Johan Brantsen en Anna Elisabeth Schimmelpenninck. Zij traden in 1747 te Rheden in het huwelijk. Brantsen was een belangrijk man: advocaat, ontvanger-generaal van de Veluwe en schepen van de heerlijkheid Rosendael. Een bestelling van een dergelijk elegant toiletstel in rococostijl bij toonaangevende zilversmeden in Den Haag hoorde bij zijn status.
Volgens algemeen gebruik werd een dergelijke, kapitale opdracht niet in Arnhem vervaardigd, maar in Den Haag door de beste zilversmeden van die tijd: Jan Willem Burgers (spiegel), Fran├žois van Stapele (dozen) en Albert de Thomese (borstels).
Het toiletservies is niet in een keer in zijn geheel besteld. De symmetrisch, monumentaal vormgegeven borstels zijn in 1746-1747 als eerste vervaardigd en passen nog geheel in de barokstijl van de vroege achttiende eeuw. De in 1756 uitgevoerde dozen met omgekrulde bladvormige pootjes en de spiegel met C-voluten en asymmetrische bladeren ademen meer de sfeer van de vroege rococoperiode.

soort toiletset, burgerlijk zilver
vervaardiger Burgers, Jan Willem, Stapele, Fran├žois van, Thomese, Albert de
locatie Den Haag, Den Haag, Den Haag
datering 1746 - 1747
materiaal zilver, Glas, notenhout, zilver, zilver, hout, haar
techniek gieten, buigen, drijven, gieten, drijven
nummer GM 05344-05354
collectie Zilver (1600-1900)
instelling Museum Arnhem
stel een vraag of reageer