Portret van Paul van Arnhem tot Nederhagen en Hulshorst (1636-1673)

Paul van Arnhem, hier geportretteerd als zestienjarige, werd majoor in de cavalerie. Volgens adellijke traditie werd hij in 1662 opgenomen in de ridderschap van de Veluwe. Poserend in harnas en met zijn halflange haar is de jongen hier net zo afgebeeld als zijn leeftijdgenootjes van de familie Van Arnhem. Van Diederik en Jan van Arnhem, die beiden op kasteel Rosendael hebben gewoond, bestaan vrijwel identieke portretten in harnas. Dat zij uit een adellijk, riddermatig geslacht kwamen wilde de familie blijkbaar graag laten zien.
De familie Van Arnhem is een adellijk geslacht uit Gelderland, waarvan de leden zijn getraceerd tot 1200. Een van de oudsten is Winekinus van Arnhem, die in 1281 Richter van Arnhem was en eigenaar van een visvijver aan de Arnhemse beek bij de Oude Markt. In de 14e eeuw leefde Johannes van Arnhem, stichter van het Sint-Petersgasthuis. De oude familie Van Arnhem, die sinds begin 17e eeuw op het landgoed Rosendael bij Arnhem woonde, stierf in 1720 uit.
Bij dit portret dat volledig overschilderd was kwam na restauratie het 17e eeuws origineel tevoorschijn op het middenpaneel. De buitenste twee delen zijn 18e eeuws.

soort schilderij, schilderkunst, portretten (portret)
vervaardiger Loonen, Theodor van
locatie Noord-Nederland
datering 1652
materiaal olieverf, paneel (hout)
techniek schilderen
afmetingen hoogte 69 cm
breedte 54 cm
nummer GM 03114
collectie Beeldende kunst (tot 1900)
instelling Museum Arnhem
stel een vraag of reageer