Klein zilveren dienblad van dominee Johannes d'Outrein met het stadswapen van Arnhem

Op dit blaadje is het stadswapen van Arnhem gegraveerd met het jaartal 1694 erboven en eronder de spreuk ‘LIBERALITAS MAGISTRATUS ARENACENSIS’ (gift van de Arnhemse magistraat). Links van het stadswapen is het alliantiewapen van het echtpaar Johannes d’Outrein en Geertuida Sluyter gegraveerd. Rechts het dubbelmonogram van het echtpaar. Het blaadje is ooit het middenstuk geweest van een grote zilveren schotel die de Arnhemse dominee d’Outrein samen met een lampetkan kreeg van het Arnhemse gemeentebestuur uit dank dat hij een aanbod voor Alkmaar had afgeslagen en koos voor zijn aanstelling in Arnhem. Behalve beroemd godgeleerde was d’Outrein ook begenadigd dichter.
Klein zilveren dienblad van dominee Johannes d'Outrein met het stadswapen van Arnhem, een dubbelkoppige adelaar, met links daarvan het alliantiewapen van het echtpaar Johannes d'Outrein en Geertruida Sluyter en rechts hun initialen.
De populaire dominee Johannes d'Outrein kreeg in 1694 van het Arnhemse stadsbestuur een zilveren lampetkan met schotel cadeau omdat hij een benoeming in Alkmaar had afgeslagen. Dit blaadje is het enige dat van deze schotel is overgebleven. De rest is waarschijnlijk omgesmolten. Op het blaadje is links van het stadswapen het wapen van d'Outrein en zijn echtgenote Geertruida Sluyter afgebeeld, en rechts hun initialen in een monogram. Het blaadje diende als onderzetter voor een theepot.
Een alliantiewapen is een huwelijkswapen waarin het wapen van de man en dat van de vrouw verenigd zijn onder het helmteken en dek- of helmkleed van de man.

soort dienblad (culinaire houders), zilver
vervaardiger anoniem
locatie Amsterdam
datering 1694
materiaal zilver
techniek graveren (inkerven)
afmetingen hoogte 1.8 cm
diameter 16.5 cm
trefwoorden d'Outrein, Johannes, Sluyter, Geertruida
nummer GM 12046
collectie Zilver (1600-1900)
instelling Museum Arnhem
stel een vraag of reageer