Collectie Gelderland

Museum Arnhem

Museum Arnhem is sinds 1 januari 2014 de nieuwe naam van het Museum voor Moderne Kunst Arnhem en het Historisch Museum Arnhem. U kunt Museum Arnhem bezoeken op twee locaties, het museum voor moderne en hedendaagse kunst aan de Utrechtseweg 87 én het Erfgoedcentrum Rozet in de Kortestraat 16.

Prachtige locatie

Museum Arnhem, locatie Utrechtseweg, is sinds 1920 gevestigd in een voormalige herensociëteit ontworpen door de architect Cornelis Outshoorn. Het negentiende-eeuwse gebouw met omringende beeldentuin ligt op een hoge stuwwal met magnifiek uitzicht op de Rijn, op slechts korte afstand van het stadshart en het centraal station. De voormalige balzaal en het orgelbalkon van de sociëteit zijn in gebruik als bijzondere tentoonstellingsruimten. Daarnaast zijn er in de loop van de jaren de nodige bouwkundige aanpassingen geweest, waaronder de westvleugel ontworpen door de architect Eschauzier, wat de bij bezoekers zeer geliefde Rijnzaal - met groots uitzicht op de rivier- heeft opgeleverd.

Legaat van Alexander Verhuell

Aan de basis van de collectie van het museum ligt het legaat van Alexander Verhuell. Hij vermaakte in 1897 vrijwel zijn hele bezit aan de gemeente Arnhem. Zijn collectie, die schilderijen, tekeningen, prenten en kunstnijverheid omvatte, werd samen met de collectie die de gemeente al bezat nog verder uitgebreid. Vanaf de jaren vijftig werd werk van magisch realisten als Pyke Koch, Dick Ket en Carel Willink aangekocht en werd het verzamelgebied verruimd met glas, keramiekobjecten en sieraden.

Ruimte voor realiteit

In een permanente presentatie wordt een dwarsdoorsnede uit de collectie getoond, met hoogtepunten uit het bijna 100-jarige verzamelbeleid. Daarnaast worden er jaarlijks een tiental exposities georganiseerd op het gebied van internationale moderne en hedendaagse beeldende kunst, toegepaste kunst en vormgeving. Ook gaat speciale aandacht uit naar werk dat verbonden is met Gelderland. Het leidende thema voor Museum Arnhem, zowel in het verleden als nu, is samen te vatten als een plek waar ruimte is voor (het herscheppen en reflecteren op) realiteit.

Foto: Willem Franken.

http://www.museumarnhem.nl/

Aangesloten organisaties