Kijk & Luistermuseum

In het voormalige Verenigingsgebouw midden in het Bennekomse dorpscentrumvinden we het verrassende en gezellige Kijk en Luistermuseum. Het combineert collecties uit de cultuurhistorie van de Zuidwest-Veluwe met een verzameling zelf spelende mechanische muziekinstrumenten. Er is veel te kijken en te luisteren. Hier ontdekt u hoe men van muziek genoot toen er nog geen elektriciteit, radio's, cd-spelers of mp3 spelers bestonden. Ook de disco van toen zag er heel anders uit.

Mechanische muziekinstrumenten

De collectie mechanische muziekinstrumenten bestaat o.a. uit speeldozen, bewegende en muziekmakende figuren, straatpiano's, draaiorgels, die de muziek lezen van cilinders, metalen schijven of papieren muziekrollen. Topstukken zijn een gerestaureerd Bruder orgel uit 1860, een zeldzame (café)speeldoos Amabile Harmonium en een orchestrion Violano Virtuoso, waarin naast een piano een viool mechanisch wordt bespeeld met een natuurlijke klank. Enthousiaste medewerkers laten u tijdens gratis demonstraties alles zien en horen, waarbij u op een ruime tribune kunt zitten.

Levensecht

De cultuurhistorische collectie die dateert van rond 1900, bestaat uit gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, streekeigen mutsen, boerenstreekdracht, burgerkleding en veel zogenaamd lijfgoed (ondergoed, nachtkleding en zwemkleding). De collectie wordt thematisch gepresenteerd in levensechte taferelen. Zo is er: een compleet ingerichte manufacturenwinkel uit 1868 en een schoolklas anno 1920. In een boerendeel met een Veluwse reupelstal vindt u landbouwwerktuigen en ander ambachtelijk gereedschap. In een kruidenierswinkeltje van rond 1930 koopt u snoep van vroeger.

Wisseltentoonstellingen

In de expositiezaal vinden jaarlijks vijf à zes wisseltentoonstellingen plaats. Koffie, thee en fris drinkt u in het stijlvol ingerichte Grand Café 'De Leeszaal'. Het museum is geheel toegankelijk voor rolstoelen. Groepen kunnen op afspraak terecht met speciale arrangementen.


kijkenluistermuseum

Kijk & Luistermuseum

Kerkstraat 1, 6721 VA Bennekom
http://www.kijkenluistermuseum.nl

Bekijk collectie

DeelcollectiesTextiel

1865-1994