Collectie Gelderland

Kijk & Luistermuseum

In het voormalige Verenigingsgebouw midden in het Bennekomse dorpscentrum vinden we het verrassende en gezellige Kijk en Luistermuseum. Het combineert collecties uit de cultuurhistorie van de Zuidwest-Veluwe met een verzameling zelf-spelende mechanische muziekinstrumenten. Er is veel te kijken en te luisteren. Hier ontdekt u hoe men van muziek genoot toen er nog geen elektriciteit was en radio's, cd-spelers of mp3 spelers nog niet bestonden, laat staan streaming! Ook de disco van toen zag er heel anders uit.

Mechanische muziekinstrumenten

De collectie mechanische muziekinstrumenten bestaat o.a. uit speeldozen, bewegende en muziek makende figuren, straatpiano's en draaiorgels, die de muziek lezen van cilinders, metalen schijven of papieren muziekrollen. Topstukken zijn een gerestaureerd Bruder orgel uit 1860, een zeldzame (café)speeldoos Amabile Harmonium en een orchestrion Violano Virtuoso, waarin naast een piano ook een viool mechanisch wordt bespeeld. Enthousiaste medewerkers laten u tijdens gratis demonstraties alles zien en horen, waarbij u op een ruime tribune kunt zitten.

Levensecht

De cultuurhistorische collectie, die dateert van rond 1900, bestaat uit gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, streekeigen mutsen, boerenstreekdracht, burgerkleding en veel zogenaamd lijfgoed (ondergoed, nachtkleding en zwemkleding). De collectie wordt thematisch gepresenteerd in levensechte taferelen. Zo zijn er een compleet ingerichte manufacturenwinkel uit 1868 en een schoolklas anno 1920. In een boerendeel met een Veluwse reupelstal vindt u landbouwwerktuigen en ander ambachtelijk gereedschap. In een kruidenierswinkeltje van rond 1930 koopt u snoep van vroeger.

Wisseltentoonstellingen

In de expositiezaal vinden jaarlijks drie à vier wisseltentoonstellingen plaats. Koffie, thee en fris drinkt u in de  stijlvol ingerichte koffiekamer 'De Leeszaal'. Het museum is geheel toegankelijk voor rolstoelen. Groepen kunnen op afspraak terecht met speciale arrangementen.

http://www.kijkenluistermuseum.nl/

Aangesloten organisaties