Collectie Gelderland

Kasteel Rosendael

Kasteel Rosendael is een imposant, historisch ingericht kasteel in een park met veel bezienswaardigheden. Het kasteel ligt in Rozendaal, nabij Arnhem. De geschiedenis van Rosendael gaat terug tot in de middeleeuwen, toen hier de graven en hertogen van Gelre resideerden. Uit deze tijd is alleen de grote ronde toren nog over. De rest van het kasteel is van latere datum. Deze ronde toren is de grootste in zijn soort die in Nederland bewaard is gebleven.

De verschillende bewoners hebben het kasteel in de loop der tijd aangepast en veranderd, zowel het exterieur als het interieur. Hiermee drukken zij telkens hun eigen stempel op het geheel van kasteel en park. Sporen uit de verschillende perioden zijn nog zichtbaar in het park en het kasteel. In 1616 wordt het kasteel verbouwd en komt er een nieuw huis naast de toren. Het park heeft in die tijd een verfijnde tuinaanleg. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van stromend water. Dit geeft de mogelijkheid om vijvers, watervallen en fonteinen aan te leggen in formele stijl. In de 18de eeuw wordt er opnieuw verbouwd en wordt er een zijvleugel met een koetshuis en stal aan het kasteel toegevoegd. Ook het park wordt onderhanden genomen. De tuin wordt in 1837 heringericht in landschapsstijl Hoogtepunten uit het park zijn de 18de-eeuwse schelpengalerij, theekoepel en 'bedriegertjes'.

Na 1945 raakt Rosendael door oorlogsschade in verval. Er vinden herstelwerkzaamheden plaats die het kasteel terugbrengt in zijn vooroorlogse glorie. Het kasteel komt in 1977 in bezit van Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het was toen bijna 700 jaar onafgebroken bewoond. In de jaren negentig van de 20ste eeuw wordt het kasteel opnieuw ingericht. Daarbij vormt de laatste bloeiperiode aan het begin van de 20ste eeuw, ten tijde van het echtpaar Van Pallandt-Loudon, het uitgangspunt.  

Rosendael geeft een mooi beeld van hoe er vroeger op een kasteel geleefd werd. Veel oorspronkelijke interieuronderdelen zijn bewaard gebleven, onder andere de collectie familieportretten en interieurstukken van de bibliotheek. Ook is er een bijzondere collectie meubels, zilver en porselein. Deze oorspronkelijke stukken en andere objecten zoals tekeningen, prenten, schilderijen, interieurstukken en foto’s zeggen iets over het kasteel, zijn bewoners en de tijd waarin zij leefden. De collectie is grotendeels toegankelijk via Collectie Gelderland. Op deze manier kunnen objecten die soms al eeuwen op Rosendael verblijven, ook digitaal worden bewonderd.

Bekijk hier de collectie van Huis Rosendael.

http://rosendael.glk.nl/

Aangesloten organisaties