Collectie Kasteel Rosendael

Kasteel Rosendael is een imposant, historisch ingericht kasteel in een park met veel bezienswaardigheden. Het kasteel ligt in Rozendaal, nabij Arnhem. De geschiedenis van Rosendael gaat terug tot in de middeleeuwen, toen hier de graven en hertogen van Gelre resideerden. Uit deze tijd is alleen de grote ronde toren nog over. De rest van het kasteel is van later datum. Deze ronde toren is de grootste in zijn soort die in Nederland bewaard is gebleven. In 1616 wordt het kasteel verbouwd en komt er een nieuw huis naast de toren. Dat is in de loop van de tijd vaak aangepast. Zo komt er bijvoorbeeld een nieuwe zijvleugel met koetshuis en stal.

Ook het park is in de loop der jaren veranderd. In de 17de eeuw is Rosendael een voorbeeld van verfijnde tuinaanleg. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van stromend water. Dit geeft de mogelijkheid om vijvers, watervallen en fonteinen aan te leggen in formele stijl. Hoogtepunten uit het park zijn de 18de-eeuwse schelpengalerij, theekoepel en 'bedriegertjes'. De tuin wordt in 1837 heringericht in landschapsstijl.

Het kasteel komt in 1977 in bezit van Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Het was toen bijna 700 jaar onafgebroken bewoond. De verschillende bewoners hebben het kasteel in de loop der tijd steeds aangepast en veranderd, zowel het exterieur als het interieur. Hiermee drukken zij telkens hun eigen stempel op het geheel van kasteel en park. Sporen uit de verschillende perioden zijn nog zichtbaar in het park en het kasteel.
Na 1945 raakt Rosendael in verval. Er vinden herstelwerkzaamheden plaats en in de jaren negentig van de 20ste eeuw is het kasteel opnieuw ingericht. Daarbij vormt de laatste bloeiperiode aan het begin van de 20ste eeuw, ten tijde van het echtpaar Van Pallandt-Loudon, het uitgangspunt.

Rosendael geeft een mooi beeld van hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. Veel oorspronkelijke interieuronderdelen zijn bewaard gebleven, onder andere de collectie familieportretten en interieurstukken van de bibliotheek. Ook is er een bijzondere collectie meubels, zilver en porselein. Deze oorspronkelijke stukken en andere objecten zoals tekeningen, prenten, schilderijen, interieurstukken en foto’s zeggen iets over het kasteel, zijn bewoners en de tijd waarin zij leefden. De collectie is grotendeels toegankelijk via Collectie Gelderland. Op deze manier kunnen objecten die soms al eeuwen op Rosendael verblijven, ook digitaal worden bewonderd.


Een greep uit deze collectie


Bekijk de hele collectie

kasteelrosendael

Kasteel Rosendael

Rosendael 1, 6891 DA, Rozendaal
http://www.glk.nl/rosendael

Collecties


Bekijk collectie