Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen heeft diverse functies gehad. Vanaf 1873 dient het als klooster, waarna het in de jaren 1954-1957 wasmachinefabriek is. Hierdoor is lang vergeten dat Ammersoyen daadwerkelijk een bijzonder middeleeuws kasteel is. Het kasteel wordt omstreeks 1350 gesticht. Het heeft een bijna vierkante plattegrond met grote ronde torens op de hoeken. Dat het kasteel als één geheel is ontworpen en gebouwd, is uitzonderlijk.

Een brand heeft het kasteel in 1590 zwaar geteisterd. Het gebouw krijgt bij de wederopbouw echter zijn oorspronkelijke contouren terug. Toen Ammersoyen als klooster diende, is de gracht gedempt en is er een hoge kapel aangebouwd. In deze staat wordt kasteel Ammersoyen in 1945 ernstig getroffen door granaatvuur van het geallieerde bevrijdingsleger. Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen kan het dreigende verval een halt toeroepen. Zestien jaar lang wordt Ammersoyen gerestaureerd. Sinds de officiële opening door Z.K.H. Prins Claus in 1976 is het kasteel opengesteld voor het publiek.

Omstreeks 1893 hebben de toenmalige bewoners, de Zusters Clarissen, de gracht rond het kasteel laten dempen voor de aanbouw van hun nieuwe kapel. Achteraf een gelukkige keuze, want onbedoeld werden hierdoor de voorwerpen, die sinds het einde van de 14de eeuw in de gracht waren beland, geconserveerd. Tijdens de restauratie is de voormalige gracht uitgegraven, waarbij een enorme hoeveelheid gebruiksvoorwerpen uit een periode van vijf eeuwen tevoorschijn kwam. Onder deze vondsten bevindt zich onbeschadigd aardewerk, glas, kostbaar metaal en voorwerpen als een snavelkan, zilveren toiletgarnituur, tinnen schoteltjes, bierpullen, trechterbekers, wijnflessen, zalfpotjes, spreeuwpotten, ruitersporen en een pijpaarden Mariabeeldje uit de 15de eeuw. Ook worden er fragmenten van Siegburgse drinkbekers uit 1584 gevonden met het wapen Van Arkel en een 17de-eeuwse wijnfles gestempeld met hetzelfde wapen. De uitzonderlijke betekenis van al deze vondsten ligt in het feit dat de voorwerpen afkomstig zijn van het kasteel. Ze zijn op het kasteel gebruikt en worden nu ter plaatse bewaard en tentoongesteld.

Het beeld van de wooncultuur uit vroegere tijd wordt behalve met gebruiksvoorwerpen eveneens opgeroepen door andere objecten zoals een schoorsteenmantel en een wandkleed met jachttaferelen. Portretten van onder andere vroegere bewoners of hun familieleden maken de inrichting van het kasteel compleet. Met al deze objecten is het mogelijk een beeld te krijgen van het dagelijkse leven op het kasteel. De collectie is ook digitaal toegankelijk via Collectie Gelderland.


kasteelammersoyen kasteelammersoyen

Kasteel Ammersoyen

Kasteellaan 1, 5324 JR, Ammerzoden
http://www.glk.nl/ammersoyen

Bekijk collectie

Deelcollecties