Collectie Gelderland

Huis Zypendaal

Huis Zypendaal is een buitenplaats uit de 18de eeuw met bijgebouwen en tuin. De hoofdverdieping is museaal ingericht en in de overige ruimtes is het centraal kantoor van Geldersch Landschap & Kasteelen gevestigd. Hoewel Zypendaal graag een ‘kasteeltje’ wordt genoemd, is het eigenlijk een buitenplaats, gebouwd voor de belangrijke Arnhemse regentenfamilie Brantsen. Van 1762 tot 1926 bewonen vijf generaties van deze familie huis Zypendaal.

Het huis staat nabij de plek van oudere bebouwing uit de 17de eeuw. Uit deze tijd zijn alleen delen van de tuinaanleg bewaard gebleven. In 1867 worden het koetshuis en de oranjerie verbouwd. Een verbouwing van het hoofdgebouw vind plaats in 1883. Er komen een eenvoudige toren aan de achterzijde en een vestibule aan de voorkant bij. Verder krijgt het dak een balustrade en er worden balkons toegevoegd. Rond 1900 volgt een aanbouw waardoor de rode salon is ontstaan. Die krijgt er later nog een verdieping erbij.

De gemeente Arnhem koopt het huis en park in 1930. In 1975 worden het huis en koetshuis in langdurige erfpacht overgedragen, onder voorwaarde dat het geheel een culturele bestemming zou krijgen. De gebouwen werden ingrijpend gerestaureerd en in 1982 vestigt het hoofdkantoor van Geldersch Landschap & Kasteelen zich op Zypendaal.

De interieurdecoratie van Zypendaal is voor een belangrijk deel nog afkomstig uit de 18de eeuw. Het park vormt een mooie combinatie van de formele 'Franse' stijl en de romantische 'Engelse' landschapsstijl. Het huis is onder andere ingericht met objecten die tot de oorspronkelijke inboedel behoren. De collectie familieportretten van de familie Brantsen, de basis voor de oprichting van de Brantsen van de Zyp Stichting, is grotendeels op Zypendaal teruggekeerd. Ook zilver, reissouvenirs en onderscheidingen verwijzen naar de familie Brantsen. Het raadselachtige en legendarische ‘Mannetje van de Zyp’, een beeldje van een jongetje met een drinkkan, is ook naar Zypendaal teruggekeerd. Deze objecten en andere collectiestukken die een relatie hebben met het huis en zijn bewoners zijn digitaal toegankelijk via Collectie Gelderland.

Bekijk hier de collectie van Huis Zypendaal.

https://zypendaal.glk.nl/

Aangesloten organisaties