Collectie Huis Verwolde

Op het mooi gelegen landgoed Verwolde staat een classicistisch edelmanshuis omringd door een tuin, park en het bosgebied Oranjewoud met vijvers en landbouwpercelen. De eerste vermelding van een huis dateert uit 1346. Rond 1500 raakt Verwolde betrokken in de politieke strijd tussen de hertog van Gelre en de bisschop van Utrecht. Ondanks de uitgebreide verdedigingsgordel van drie wallen en drie grachten wordt het kasteel ingenomen door de troepen van de bisschop van Utrecht. Het kasteel wordt afgebroken en de verdedigingswerken worden geslecht. In de 16de eeuw wordt een nieuw huis gebouwd, maar twee eeuwen later is hier weinig van over.

In 1776 wordt het huidige huis Verwolde gebouwd in neoclassicistische stijl door de stadhouderlijke architect P.W. Schonck. Samen met het huis wordt vanaf 1776 een nieuwe tuin aangelegd. Deze formele tuin wordt twintig jaar later veranderd in een tuin in landschapsstijl. In 1926 is er ingrijpend gemoderniseerd en wordt de toren aangebouwd. Bovendien wordt Verwolde voorzien van modern comfort zoals elektriciteit, centrale verwarming en telefoon. De neoclassicistische stijl is ook in het interieur duidelijk aanwezig. Het stucwerk in de hal bevat muziektrofeeën en Romeinse keizerskoppen. De geschilderde behangsels in de Chinese kamer worden vervaardigd in een Amsterdamse behangselfabriek en dateren uit de bouwtijd van het huis.

Na 1977 is het huis hersteld door Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. De vertrekken worden weer in bewoonde sfeer gebracht en ingericht volgens hun oorspronkelijke functies. Met hulp van de vorige eigenaar en de Stichting Familie van der Borch van en tot Verwolde komen voorwerpen terug die deel hebben uitgemaakt van de vroegere inventaris, waaronder de familieportretten. Diverse andere objecten, werken op papier en foto’s van het huis en de bewoners zijn ook te bewonderen, op huis Verwolde zelf en digitaal via Collectie Gelderland.


Een greep uit deze collectie


Bekijk de hele collectie

huisverwolde

Huis Verwolde

Jonker Emilelaan 4, 7245 TL, Laren
http://www.glk.nl/verwolde

Collecties


Bekijk collectie