Collectie Gelderland

Huis Verwolde

Op het mooi gelegen landgoed Verwolde staat een classicistisch edelmanshuis omringd door een tuin, park en het bosgebied Oranjewoud met vijvers en landbouwpercelen. De eerste vermelding van een huis dateert uit 1346. Rond 1500 raakt Verwolde betrokken in de politieke strijd tussen de hertog van Gelre en de bisschop van Utrecht. Ondanks de uitgebreide verdedigingsgordel van drie wallen en drie grachten nemen de troepen van de bisschop van Utrecht Verwolde in. Het kasteel wordt afgebroken en de verdedigingswerken worden geslecht. In de 16de eeuw bouwt men een nieuw huis, maar twee eeuwen later is hier weinig van over.

Het huidige huis Verwolde wordt in 1776 gebouwd in neoclassicistische stijl door de stadhouderlijke architect P.W. Schonck. In hetzelfde jaar wordt ook een nieuwe tuin aangelegd. De formele tuin bestaat maar twintig jaar waarna deze wordt veranderd in een tuin in landschapsstijl. Tijdens de ingrijpende modernisatie van 1926 wordt Verwolde voorzien van modern comfort zoals elektriciteit, centrale verwarming en telefoon en ook de toren wordt aangebouwd. De neoclassicistische stijl van het exterieur is ook in het interieur duidelijk aanwezig. Het stucwerk in de hal bevat muziektrofeeën en Romeinse keizerskoppen. De geschilderde behangsels in de Chinese kamer zijn vervaardigd in een Amsterdamse behangselfabriek en dateren uit de bouwtijd van het huis.

Na 1977 is het huis hersteld door Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. De vertrekken zijn weer in bewoonde sfeer gebracht en ingericht volgens hun oorspronkelijke functies. Met hulp van de vorige eigenaar en de Stichting Familie van der Borch van en tot Verwolde komen voorwerpen terug die deel hebben uitgemaakt van de vroegere inventaris, waaronder de familieportretten. Diverse andere objecten, werken op papier en foto’s van het huis en de bewoners zijn ook te bewonderen, op huis Verwolde zelf en digitaal via Collectie Gelderland.

Bekijk hier de collectie van Huis Verwolde.

http://verwolde.glk.nl

Aangesloten organisaties