Collectie Gelderland

Stichting Eusebius Arnhem

In de Eusebius maak je een reis door de tijd: van de 21ste eeuw helemaal terug naar de vroege middeleeuwen. Ontdek de vele verhalen: van de Eusebius als hét machtscentrum van Europa rond het jaar 1500 tot de Eusebius als nationaal icoon van de wederopbouw na de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geniet van het fantastische uitzicht op de skyline van Arnhem vanuit de panoramalift (tot 73 meter hoogte) en de glazen balkons.

De Eusebius vertelt de geschiedenis van bijna twaalf eeuwen Arnhem, niet zo maar de hoofdstad van Gelderland. De stad was onder Karel van Gelre een belangrijk machts- en handelscentrum in Europa. In de Tweede Wereldoorlog (1944-1945) heeft de Eusebius het, net als de Arnhemmers, zwaar te verduren gehad. De kerk herrees tijdens de periode van wederopbouw en gaf de stad en zijn inwoners hun trots terug.

De Eusebius is een experience geworden met verhalen over wat de kerk heeft gezien en meegemaakt. In de toren wordt de verwoesting en wederopbouw tijdens en na WOII inzichtelijk en voelbaar op de 1e, 7e en 8e etage.

Daarnaast kan de bezoeker genieten van het fantastische uitzicht op de skyline van Arnhem vanuit de panoramalift (tot 73 meter hoogte) en de glazen balkons.

De historische collectie van de Eusebiuskerk kenmerkt zich door de geschiedenis van de stad Arnhem en de provincie Gelderland van 1000 tot en met de 20e eeuw. De topstukken uit de collectie zijn: het oudste harnas van Nederland, wat is gedragen door Karel van Egmond, hertog van Gelre en zijn rijk gedecoreerde praalgraf.

 

Afbeeldingen: CC-BY Jan van Dalen

https://eusebius.nl/

Aangesloten organisaties