Collectie Gelderland

De Bastei

De Bastei vertelt het verhaal van de rivier. Hier, aan de Waal en in de oudste stad van Nederland, raak je het verleden aan, ontdek je de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied en ga je aan de slag in de Bastei Academie. Leuk en leerzaam voor grote en kleine onderzoekers!

Beleef De Bastei

Beleef De Bastei slaat een brug tussen historie en eigentijdse kwesties. De locatie aan de Waalkade is daarvoor ideaal: de geschiedenis van de rivier gaat hier terug tot de vorming van het landschap en het ontstaan van de stad. Het verhaal begint bij de laatste ijstijd toen de Nijmeegse stuwwal werd gevormd en er kolossen als de mammoet rondliepen. Het verre verleden is bijna tastbaar wanneer je de Mammoet van Bergharen van dichtbij ziet!

De archeologische vondsten bieden een bijzondere inkijk in de relatie die de stad van oudsher heeft met de rivier. De 2000 jaar geschiedenis laat zien hoe mensen door de eeuwen heen de stad laag voor laag hebben opgebouwd. Dwaal door de historische straten van de stad en raak het verleden van de stad aan!

In de Schatkamer van de Rivier vind je verschillende dieren en planten die eigen zijn aan het rivierengebied. Let goed op welke soorten je in het museum kunt vinden en misschien spot je deze bijzondere beestjes en prikkelende plantjes dan ook in de stad of in de Stadswaard, een nabijgelegen natuurgebied. Wie hier binnenkijkt, ziet buiten namelijk veel meer!

Rivieren als de Waal zijn van grote invloed op het leven in Nederland. In De Bastei Academie worden bezoekers daarom uitgedaagd mee te denken over een duurzame toekomst van het rivierengebied. Zo beleef je met de interactieve Sandbox wat het belang is van goed waterbeheer voor een stad als Nijmegen.

Collectie

Met ruim 100.000 objecten is de collectie van De Bastei uitgegroeid tot de belangrijkste regionale natuurhistorische verzameling. Particulieren of educatieve instellingen kunnen onder bepaalde voorwaarden objecten lenen uit onze collectie, bijvoorbeeld voor een lezing of spreekbeurt. Zo is het verre verleden ineens tastbaar als een leerling een miljoenen jaar oud fossiel in handen heeft. Meer informatie is te vinden op de website

http://www.debastei.nl

Aangesloten organisaties