Collectie CODA Museum

CODA Museum is gevestigd in het centrum van Apeldoorn in een transparant gebouw ontworpen door Herman Hertzberger. Het museum, de bibliotheek en het archief & kenniscentrum vormen samen een geïntegreerd CODA. CODA Museum is daar onderdeel van en omvat een historisch deel en een deel hedendaagse beeldende kunst.

Het verzamelbeleid van CODA Museum richt zich nadrukkelijk op de historie van Apeldoorn en op hedendaagse beeldende kunst. Kernwoorden voor kunstcollectievorming in de toekomst zijn: werken op en van papier, hedendaagse sieraadontwerpen en kunstenaarsboeken. CODA Museum behoort met de sieradencollectie tot de top vijf van Nederland. Deze collectie wordt in wisselende vitrine-exposities getoond. In zijn hoedanigheid van historisch museum richt CODA Museum zich, in nauwe samenwerking met CODA Archief, op de geschiedenis van Apeldoorn en de Veluwe.

Collectie hedendaagse kunst

De collectie hedendaagse kunst is opgebouwd in de periode van het Van Reekum Museum. De collectie omvat een omvangrijke verzameling tekeningen, aquarellen, gouaches, collages, foto's en sieraden van zowel Nederlandse als buitenlandse kunstenaars zoals Onno Boekhoudt, Françoise van den Bosch, Marion Herbst, Herman Hermsen, Maria Hees en van Dorothea Prühl, Vera Siemund, Beate Klockmann, Terhi Tolvanen en vele anderen. CODA beheert ook de vormgevingsarchieven van verschillende sieraadontwerpers. Op de website staan digitale presentaties van de archieven van Onno Boekhoudt, Chris Steenbergen en Nicolaas Thuys. De inventarissen van deze archieven zijn te vinden via de website van CODA.

Historische collectie

De historische collectie komt voort uit het voormalige Historisch Museum Apeldoorn dat vooral de geschiedenis toonde van het wonen en werken in Apeldoorn en op de oostelijke Veluwe. In CODA wordt, meer dan vroeger, gezocht naar verbindingen met de kunstcollectie en het archief. Ook is er extra aandacht voor gebieden waarop voorheen minder werd verzameld, zoals de naoorlogse geschiedenis. Naast historische gebruiksvoorwerpen en een omvangrijke collectie Veluwse streekdrachten, omvat de historische collectie voorwerpen van Apeldoornse kunstenaars en vormgevers (Wegerif, Lieman en Andrée), een omvangrijke collectie ADO speelgoed, voorwerpen uit de papiernijverheid en schilderijen. CODA Museum beheert onder meer de belangrijke collectie historische voorwerpen van de Historische Vereniging Felua. Deze voorwerpen staan als F-nummers in de objectbeschrijving.

Tentoonstellingen

CODA Museum organiseert wisselende tentoonstellingen op het gebied van historie en beeldende kunst. Op vaste tijden worden er rondleidingen georganiseerd.

Alle informatie over CODA, de tentoonstellingen en rondleidingen vindt u op de website.


Een greep uit deze collectie


Bekijk de hele collectie