Energielijnen

Het nieuwe gemeentehuis van Zutphen is een voorbeeld van een geslaagde synthese tussen architectuur en beeldende kunst. In het ontwerp van het gebouw staan mens en milieu voorop. Door het gebruik van vloeiende lijnen en volumes heeft de architect invloed willen uitoefenen op de energiestromen in het gebouw. Ook Sweere heeft met dit concept gewerkt. Zijn koperen 'Energielijnen' slingeren vanaf elke in- en uitgang naar de centrale ontvangsthal, waar hij een drie meter hoge koperen zuil plaatste met daarop een stuk bergkristal. 'In dit kristal komen alle energiestromen bij elkaar, om vervolgens te worden geharmoniseerd en omgezet in positieve kracht', aldus de kunstenaar.
Michelle Heinen, 'Zutphen in beeld, kijk op beeldende kunst', Kiwanis Club Zutphen en omgeving i.s.m. de gemeente Zutphen, 2000 www.robsweere.nl

soort beeldhouwwerk (beeldhouwwerken)
vervaardiger Sweere, Rob
locatie s-Gravenhof, Zutphen
datering 1999
materiaal koper
nummer BGLD1846
collectie Gemeente Zutphen
instelling Beelden van Gelderland
stel een vraag of reageer