Collectie Gelderland

Nederlands Bakkerijmuseum Hattem

Nederlands Bakkerijmuseum 'Het Warme Land' is gevestigd in drie historische gebouwen in de pittoreske kern van het vestingstadje Hattem aan de IJssel. Het Pand, bestaande uit twee laatmiddeleeuwse stadsboerderijen en Het Backhuys, een voormalige stalhouderij met gelagkamer, die liggen op de fundamenten van Hattems grootste Bolwerk.

Het museum biedt een overzicht van het bakkerijbedrijf in al zijn facetten. U duikt in het verleden van brood- en banketbakkers, aan de hand van gebruiksvoorwerpen afkomstig uit heel Nederland. U wandelt van prehistorie naar middeleeuwen, van grootmoeder naar de 21ste eeuw, en dat alles is te vinden op de twee historische locaties.

Het Pand bevat elementen van de voedingscyclus waarin graan en meel tot brood worden gemaakt, dankzij het werk van boer, molenaar en bakker. In het kelderlabyrint vindt u een wirwar van laatmiddeleeuwse keldertjes. In het Backhuys is een Amphitheater, waar regelmatig demonstraties te zien zijn.

Een van de meest unieke collectie-items van Nederlands Bakkerijmuseum 'Het Warme Land' heeft een plaatsje gekregen in de sfeervolle museum-cadeauwinkel. Een enorm tegeltableau, met zo'n 600 tegeltjes, uit de voormalige broodbakkerij Brunsting, toont een bakker aan het werk. Het tegeltableau dateert uit 1898 en is prachtig bewaard gebleven.

Het Museum heeft tal van activiteiten zoals bakdemonstraties, krakelingenwedstrijden. Het Museum is ook een passende ontmoetingsplaats voor familie- en bedrijfsbijeenkomsten. Al dan niet in combinatie met de museumkaart kunt u de wandelkaart kopen waarmee u een vestingwandeling kunt maken in en om de oude binnenstad van Hattem.

http://www.bakkerijmuseum.nl

Aangesloten organisaties